Hlavní obsah

Základní umělecká škola v Chodově zahájila výuku v nových prostorách

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Základní umělecká škola v Chodově na Sokolovsku zahájila výuku v nových prostorách v centru města. Zřízením nové školy se sestěhovaly všechny umělecké obory, které byly dosud rozmístěné ve čtyřech různých budovách po městě.

Článek

Součástí nové školy za téměř 50 milionů korun je několik učeben, koncertní sál s moderní zvukovou technologií a zázemím, taneční sál, nahrávací studio, zkušebna pro školní kapely, archiv a skladovací prostory. Budova má novou příjezdovou cestu, chodník, parkoviště a travnaté plochy, které využije škola ke svým účelům.

Na všechny umělecké obory je aktuálně zapsáno 430 žáků z celého regionu, a to i z Karlových Varů nebo Sokolova. Ředitelka školy Jitka Kaprová očekává, že zájem o umělecké obory ve městě i v okolí díky novým prostorům vzroste. Nové moderní prostory mají kapacitu až 520 žáků. Umělecké obory zde vyučuje 22 učitelů. Jejich počet je vzhledem k žákům dostatečný, mnozí jsou ale podle ředitelky důchodového věku.

Největší zájem je mezi dětmi pravidelně o populární zpěv, hru na kytaru a klávesové nástroje i na klasický klavír a smyčcové nástroje, menší je o literárně-dramatický obor. Letos se pár žáků přihlásilo i na výuku žesťového hudebního nástroje pozounu, na který v předchozích letech nebyli žádní zájemci. V současnosti má škola dostatek hudebních nástrojů, některé půjčuje žákům domů.

Největší investice třináctitisícového města v posledních letech skončila loni v létě. Práce se zpozdily o několik týdnů kvůli komplikacím spojeným s epidemií koronaviru. Náklady na vybudování školy, včetně úprav okolí, kde je nový chodník a zeleň, dosáhly 44 milionů korun, další dva miliony způsobily vícepráce.

Reklama

Doporučované