Hlavní obsah

Horní úsek lanovky na Sněžku je z technických důvodů mimo provoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Sněžka. Ilustrační foto.

Reklama

Horní úsek kabinové lanovky na Sněžku je z technických důvodů mimo provoz. Dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstává v provozu, informovali vlekaři.

Článek

Horní úsek z Růžové hory na Sněžku není v provozu od neděle, na víkend, pokud to počasí dovolí, by měl opět jet. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Když je horní úsek lanovky mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru.

„Důvodem odstávky horního úseku lanovky je výměna ložisek vratného kotouče na Sněžce. Ložiska ve stanici Sněžka jsou načatá, nechtěli jsme riskovat poškození či neočekávané zastavení lanovky,“ řekl náčelník lanové dráhy Jiří Špetla

Podle něj cestujícím žádné nebezpečí nehrozilo. „V neděli jsme zastavili provoz a v úterý na tom začali dělat. Vyhodnotili jsme si, že je tu riziko dalšího poškození, tak jsme se do toho pustili už nyní a nečekali na pravidelnou odstávku, která bude v listopadu,“ řekl Špetla.

Dvakrát do roka, na jaře a na podzim, má lanovka pravidelnou údržbu, kdy je v provozu jen o víkendech.

Na Sněžce bylo ráno zataženo, mlha, okolo sedmi stupňů Celsia. Meteorologové dnes pro Královéhradecký kraj předpovídají oblačno až zataženo, na horách ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty budou mezi 19 až 22 stupni Celsia, na horách mezi 13 až 16 stupni.

Kabinová lanovka na Sněžku po kompletní rekonstrukci svezla první turisty koncem prosince 2013, a to na spodním úseku z Pece na Růžovou horu. Šlo většinou o obyvatele Pece a lidi, kteří se na její stavbě podíleli. Druhý úsek na Sněžku začal fungovat pro veřejnost v únoru 2014. Nová lanovka se čtyřmístnými kabinami nahradila dřívější zařízení z roku 1949 s otevřenými dvousedačkami. Doba jízdy na vrchol se zkrátila, ale kapacita lanovky zůstala stejná.

Lanovka na Sněžku je v letní sezoně v provozu v závislosti na počasí od 08:00 do 19:00.

Reklama

Doporučované