Hlavní obsah

Hradec Králové nabídne nové byty na Pražské třídě učitelům jako služební

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Hradce Králové nabídne nedávno dokončené byty na Pražské třídě ve čtvrti Kukleny učitelům základních škol. Budou mít formu služebních bytů a bude v nich zvýhodněné nájemné.

Článek

Město chce nabídkou bytů přilákat a udržet ve městě učitele, kteří ve školách scházejí. ČTK to dnes řekl náměstek primátorky Pavel Vrbický (Piráti). V minulosti radnice uvažovala, že půjde o sociální byty.

V domě na Pražské třídě je 11 bytů, jsou jednopokojové až třípokojové. Případný zájem učitelů o byty nyní zjišťují ředitelé jednotlivých škol. „Byty za zvýhodněné nájemné budou pro pedagogy ve věku do 30 let s tříletou praxí v hradecké základní škole. Doba bydlení by měla být nejvýše čtyři roky,“ uvedl Vrbický. První učitelé by se do bytů mohli nastěhovat v září.

Radnice uvažuje, že by do systému motivačních bytů pro lidi chybějících profesí ve městě převedla i část takzvaných startovacích bytů, kterých má asi 130. Obsazovat by je mohli kromě pedagogů i lidé nedostatkových profesí z různých organizací města. Radnice nevylučuje, že by byty jako motivaci mohlo město v budoucnu nabídnout i fakultní nemocnici.

Byty na Pražské třídě radnice vybudovala od roku 2020 v rekonstruovaném bytovém domě, náklady se vyšplhaly na 26,1 milionu korun bez daně. Původně radnice mínila, že byty budou sociálního typu a obsadí je lidé v bytové nouzi, kteří by platili snížené nájemné. Na přestavbu domu pro sociální bydlení radnice získala evropskou dotaci 21,4 milionu korun, ale nakonec ji nevyužila.

Letos v lednu radnice byty nabídla k pronájmu takzvanou obálkovou metodou, tedy nejvyšší nabídce. Městu následně přišlo 16 žádostí, což bylo méně, než radnice čekala. Kvůli problémům s přípojkou elektřiny však radnice řízení zrušila a obálky s nabídkami ani neotevřela. Do bytů se nájemníci podle původních představ radnice měli stěhovat na začátku května. Problém elektrické přípojky by měl být podle Vrbického vyřešen do 1. srpna.

Pro různé skupiny obyvatel, které potřebují podporu, má město k dispozici téměř 1000 bytů. Z toho je téměř 700 sociálních bytů se sníženým nájemným, 132 je startovacích bytů a pro rodiny s dětmi má město vyčleněno asi 160 bytů. Celkem město disponuje asi 1340 byty. Hradec Králové má přes 90 000 obyvatel.

Reklama

Doporučované