Hlavní obsah

Přestavba důležité křižovatky v Hradci Králové má stavební povolení

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plánovaná přestavba důležité křižovatky Mileta na silničním okruhu Hradce Králové má nepravomocné stavební povolení. O přestavbu křižovatky, která přijde na několik stovek milionů korun, město usiluje více než 20 let.

Článek

„Čeká se už jen na nabytí právní moci. Ředitelství silnic a dálnic ČR tak bude moci přistoupit k výběrovému řízení,“ uvedl náměstek hradeckého primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

Na světelné křižovatce Mileta se kříží hlavní silniční okruh, který je součástí tranzitu kolem města, se silnicí, po které míří do centra města lidé z největšího hradeckého sídliště Moravské Předměstí. Na křižovatce, u níž jsou fakultní nemocnice, univerzita a zdravotnická záchranná služba, se často tvoří kolony aut.

Podle ŘSD by mohlo být výběrové řízení na stavební firmu vyhlášeno v roce 2023 a ve stejném roce by stavba mohla začít. Hotová by mohla být v roce 2024.

Projekt na křižovatce Mileta počítá především s vybudováním nových odbočovacích a řadicích pruhů a také podchodů, kterými se křižovatce vyhnou pěší a cyklisté. Stavbaři také přebudují křižovatku ulic Hradecká a Zborovská a udělají nové napojení areálu fakultní nemocnice a Benešovy třídy.

Úřady na projekt po řadě zdržení vydaly územní rozhodnutí v roce 2016, ale po odvolání spolku Kruh pro občanskou společnost (KOS) bylo rozhodnutí z důvodu systémové podjatosti zrušeno a věc byla přesunuta z Hradce Králové do Hořic. Pravomocné územní rozhodnutí stavba získala v roce 2019.

Hlavním investorem rekonstrukce křižovatky Mileta je ŘSD. Město Hradec Králové a Královéhradecký kraj se budou podílet na navazujících stavebních pracích v lokalitě. Radnice má na svou část investic v rozpočtovém výhledu pro roky 2023 a 2024 připraveno 170 milionů korun.

Reklama

Doporučované