Hlavní obsah

Stavba bazénu ve Vrchlabí za 188 milionu je téměř hotová, otevřít by měl v prosinci

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Stavba krytého bazénu ve Vrchlabí je téměř hotová. Dosud bylo prostavěno zhruba 130 milionů korun z celkových 188 milionů korun bez daně.

Článek

V polovině října by měla být stavba dokončena, poté přijdou na řadu provozní zkoušky a první návštěvníky by mohl akvapark přivítat v druhé polovině prosince. Je ale zatím předčasné hovořit o tom, jaké konkrétní dopady bude mít růst cen energií na provoz akvacentra. Připustil ale, že předpokládané úspory mohou mít na fungování areálu vliv.

„Nyní se snažíme akvacentrum stavebně a technologicky dokončit, odzkoušet a až poté budeme kalkulovat ceny vstupného, náklady na provoz. V tuto chvíli nevíme, jaký dopad situace na trhu s energiemi na provoz bude mít. Řešení energetické situace je v běhu na národní i celoevropské úrovni, zatím je tedy předčasné dělat závěry. Nicméně růst cen energií se do provozu akvacentra nepochybně promítne,“ řekl starosta Vrchlabí a senátor Jan Sobotka (Zvon). Radnice původně počítala s roční ztrátou akvacentra mezi 2,5 a 3,5 milionu korun.

Bazén vzniká od loňského dubna v areálu Vejsplachy na okraji Vrchlabí u rybníku Kačák, který město před pěti lety přebudovalo na přírodní koupaliště. Výstavba akvaparku je ve dvanáctitisícovém městě na úpatí Krkonoš jednou z největších investic v novodobé historii.

„Stavební práce by měly být hotové do 15. října, poté začnou provozní zkoušky. Zpoždění má kotelna, zdroj tepla. Původně se předpokládalo, že vybavení kotelny bude hotové do konce srpna. Stále máme ale rezervu, stavba akvaparku má být komplet hotova nejpozději do 30. listopadu,“ řekl Sobotka.

Výstavba takzvaného energobloku, jehož součástí je také kotelna, je samostatnou investicí. „Dodavatel energobloku má povinnost zainvestovat kotelnu a po dobu 15 let nám dodávat elektrickou energii a teplo. Dodavatel koupí technologii za zhruba 14 milionů korun a město to bude splácet v ceně dodávek energií,“ řekl Sobotka.

Podle něj se na stavbě nyní pracuje na venkovních úpravách. „Na střeše necháváme nedodělek, chtěli bychom tam na jaře umístit fotovoltaiku, která nám pomůže s úsporou energie, to je akce navíc,“ řekl Sobotka.

Součástí akvaparku bude plavecký bazén se čtyřmi dráhami o délce 25 metrů, cvičný bazén, relaxační bazén, vířivky, venkovní tobogan a další atrakce. Roční kapacita má být 100.000 až 110.000 návštěvníků, zhruba 300 až 340 návštěvníků denně.

Město zahájilo stavbu loni v dubnu poté, co bylo v místě vybudované parkoviště, komunikace a inženýrské sítě, vše za zhruba 20 milionů korun s DPH. V areálu Vejsplachy město již dříve otevřelo nákladem 120 milionů korun sportovní areál o rozloze přes sedm hektarů. Výstavbu bazénu financuje z vlastních zdrojů, dotaci od Národní sportovní agentury město nezískalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované