Hlavní obsah

Stavba operačních sálů v nemocnici ve Dvoře Králové začne na jaře

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nástavbu nových operačních sálů se zázemím na budově laboratoří Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem postaví firma Stylbau za 62,6 milionu. Práce začnou na přelomu dubna a května a na jejich dokončení bude mít dodavatel rok.

Článek

Nemocnice patří Královéhradeckému kraji. Celkové náklady na vybudování operačních sálů, včetně vybavení, které není součástí této zakázky, kraj odhaduje na 95 milionů korun.

„Investici považuji ze střednědobého pohledu za velmi důležitou pro celý region Královédvorska,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS). Současné operační sály, které slouží především chirurgii a urologii, prošly poslední úpravou před 40 lety a jsou zastaralé. „Problémem je zejména dispoziční řešení, které neumožňuje oddělení takzvaného špinavého a čistého provozu. Nelze plnit hygienické požadavky,“ doplnil první náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Nástavba budovy laboratoří, která pojme dva nové operační sály se zázemím, bude propojena s hlavní budovou nadzemním spojovacím krčkem. V navrženém druhém nadzemním podlaží budou vedle sálů prostory pro sterilizace a provozní zázemí, ve třetím podlaží bude technické zázemí.

Cenu 62,6 milionu korun za vybudování nástavby určila soutěž, kraj peníze uvolní z Fondu rozvoje a reprodukce. Maximálně přípustná cena byla 67,5 milionu korun. Investici ve dvorské nemocnici podpořil 20 miliony korun také majitel královédvorské textilky Juta Jiří Hlavatý, který nemocnici finančně pomohl už v minulosti.

Krajská Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem ročně provede zhruba 1500 operací. Kraj má nemocnice také v Trutnově, Jičíně a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice.

Reklama

Doporučované