Hlavní obsah

V Hradci Králové si lidé začali připomínat památku Jana Palacha, začíná Palachův týden

Ilustrační foto.

Reklama

Úmrtí Jana Palacha před 53 lety si dnes začali připomínat lidé také u Památníku obětem komunismu na Riegrově náměstí v Hradci Králové. Palachovu památku tam někteří uctili zapálením svíčky,

Článek

Dnes začal Palachův týden, který potrvá do 25. ledna. Jde o období mezi výročím upálení Palacha a výročím jeho pohřbu. Lidé si při této příležitosti na mnoha místech v ČR připomínají Palachovu památku.

„Palachův týden v Hradci Králové proběhne i letos kvůli pandemii individuálně. Pandemie ztěžuje možnost se setkávat, a protože chceme omezit potenciální riziková setkání, nepořádáme oficiální zahájení této akce. Zájemci mohou s ohledem na své zdraví vyjádřit pietu soukromě, a to buď u památníku na Riegrově náměstí či v soukromí,“ uvedla Lucie Javůrková ze spolku Síť Aktivních Občanů Hradec Králové.

Spolek podobné akce pořádá poněkolikáté. „Těší nás zvýšený zájem i to, že účastníky akcí bývají i lidé nižšího věku, zvláště mladé rodiny s dětmi a studenti,“ řekla Javůrková.

Palachův týden v Hradci Králové letos podle ní oslovil virtuálně tisíce lidí, desítky událost zaujala tak, že se během týdne plánují u památníku zastavit. „Z našich zkušeností i příslibů účasti spoluorganizátorů a našich blízkých a známých víme, že by na Jana Palacha mohly v Hradci Králové zavzpomínat i stovky lidí,“ uvedla Javůrková.

Dvacetiletý vysokoškolský student zemřel 19. ledna 1969. V nemocnici podlehl zraněním, která si způsobil o tři dny dříve sebezapálením na Václavském náměstí. Protestoval tím proti potlačování svobod nastolenému komunistickým režimem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.

„Vnímáme hluboký význam a symbol oběti Jana Palacha jako symbol touhy po demokracii a svobodě, jako symbol spoluodpovědnosti a nesobeckého zájmu o své okolí. Navíc zdůrazněný jeho mládím,“ uvedla Javůrková.

Palach chtěl svým činem probudit národ z letargie a vyburcovat ho k odporu proti nastupující normalizaci. „Na protest proti všemu, co se tady děje. Proti nesvobodě slova a tisku. Říkejte to všem,“ popsal Jan Palach důvody svého činu zdravotní sestře v nemocnici, kam ho převezli s těžkými popáleninami. Další student, Jan Zajíc, se po vzoru Palacha upálil na protest proti normalizaci v Praze 25. února 1969.

Reklama

Doporučované