Hlavní obsah

Bývalé koleje ve Vesci připravuje liberecká univerzita pro uprchlíky z Ukrajiny

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Liberec.

Reklama

Bývalé vysokoškolské koleje ve Vesci připravuje liberecká technická univerzita k ubytování uprchlíků z Ukrajiny. V budově nabídne zhruba 60 lůžek, první uprchlíci by měli dorazit už ve středu.

Článek

„Škola zajistí vybavení základním nábytkem, žádá ale veřejnost o pomoc s vybavením, jako je nádobí, drobné spotřebiče nebo hračky. Dary je možné do pátku nosit do přízemí budovy rektorátu od 09:00, ve středu a ve čtvrtek do 17:00, v pátek do 12:00,“ řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

„Zatím chybí vše, co pomůže dovybavit společné kuchyně a jednotlivé pokoje. Byli bychom proto případným dárcům vděční za vše, co bývalé koleje zabydlí. Ať jsou to třeba drobné spotřebiče jako rádia, rychlovarné konvice nebo toustovače. Zapotřebí je ale i nádobí – hrnce, naběračky, vařečky nebo příbory. Ubytovaní budou mít k dispozici dvě pračky. Ale třeba sušáky na prádlo zatím v budově nejsou, stejně tak chybí žehličky nebo žehlicí prkna,“ doplnila prorektorka Kateřina Maršíková.

V areálu se připravuje dětská herna, může sloužit i jako společenská místnost nebo jídelna, chybí v ní ale zatím třeba televize. „Předpokládáme, že dorazí i děti, které by jistě uvítaly cokoliv, co by je dokázalo zabavit. Například hračky, hrací koberečky nebo potřeby na kreslení,“ řekla Maršíková. Vhod by podle ní přišly i smetáky, lopatky nebo kbelíky. Všechny věci by měly být funkční a připravené k okamžitému použití.

Univerzita zatím připravila pro uprchlíky ve Vesci páté podlaží budovy se 40 lůžky a vybavuje podlaží čtvrté. „Ve čtvrtém podlaží ale zatím chybí skříně. Pokud by chtěl někdo v rámci sbírky nabídnout i sektorový nábytek, budeme rádi,“ řekl Milan Varvařovský z technického úseku univerzity. Škola sčítá i volné kapacity na kolejích v Harcově, kde bydlí většina studentů. Vedení školy nedávno zjišťovalo, kolik studentů je ochotno uvolnit pokoj nebo přibrat na přistýlku spolubydlícího. Včetně přistýlek je tam k dispozici 300 až 400 lůžek.

„Volné kapacity na harcovských kolejích nabídneme přednostně studentům prchajícím z Ukrajiny, kteří u nás nastoupí ke studiu. V další univerzitní budově v libereckém Vesci, která dříve sloužila také k ubytování studentů, máme dvě volná patra a můžeme je bez větších úprav nabídnout rodinám našich ukrajinských zaměstnanců nebo i dalším uprchlíkům,“ dodal rektor Miroslav Brzezina.

Reklama

Související témata:

Doporučované