Hlavní obsah

Dva týdny před jarním kolem sbírky je Potravinová banka v Liberci téměř prázdná

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zatímco před měsícem chyběly Potravinové bance v Liberci hlavně oleje a toaletní papír, teď už je prakticky bez potravin. Dva týdny před jarním kolem potravinové sbírky jsou sklady téměř prázdné.

Článek

Kdyby nebylo zásob dovážených z centrálního skladu v Praze, neměli by tu pro potřebné téměř nic. Uvítají tak jakékoliv trvanlivé potraviny i drogistické zboží, na sbírku lidé čekat nemusejí, stačí zavolat a domluvit se.

V bance měli ve středu poslední paletu těstovin, nějakou rýži, mouku, rajčatovou omáčku a dětské přesnídávky, v úterý přivezli z Prahy masové konzervy a paštiky a zeleninové konzervy. Úplně chybí olej, mléko, luštěniny nebo nakládaná zelenina. „Uprchlická krize doslova vymetla naše regály, my jsme si teď dělali statistiku za březen a z banky odešlo asi 45 tun potravin, to se nám za celou naši historii ještě nepodařilo vydistribuovat, ale zároveň jsme do banky přijali 43 tun potravin. Z toho přibližně 37 tun šlo na ukrajinskou krizi, tedy převážná většina,“ doplnil ředitel liberecké potravinové banky Josef Vlček.

Zásobování uprchlíků není podle Vlčka na úkor stálých klientů banky, jako jsou sociálně slabé rodiny, samoživitelé nebo senioři, kterých kvůli rostoucím cenám potravin a energií také přibývá. „Přibývají nám klienti našich spolupracujících organizací, hlavně ze strany sociálních odborů měst, tam cítíme zvýšenou poptávku. Když jsme viděli, jak nám potraviny mizí ze skladu, připravili jsme si univerzální potravinové balíčky, abychom byli schopni okamžitě reagovat. Nenecháme určitě naše odběratelské organizace na holičkách, víme, že jim musíme pomáhat dál,“ dodal Vlček.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2013, byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Spolupracuje se 60 organizacemi, jejichž prostřednictvím potraviny a drogistické zboží rozděluje potřebným. „Jsou mezi nimi různé charity, azylové domy, ale také dětské domovy nebo sociální odbory měst,“ řekl Vlček. Loni se podle něj bankou doslova prohnalo 343 tun potravin a drogistického zboží, to je o polovinu víc než v roce 2020.

Klíčovým zdrojem zejména trvanlivých potravin i drogistického zboží jsou pro banky potravinové sbírky, které se konají na jaře a na podzim. Jarní bude letos týden po Velikonocích v sobotu 23. dubna. „Ještě loni na jaře jsme měli 22 obchodů obsazených našimi dobrovolníky a už loni na podzim se Lidl a Kaufland připojily se všemi svými obchody a tam, kde jsme dobrovolníky neměli, nasadil své brigádníky. Proti jaru jsme díky tomu získali o deset tun zboží víc,“ dodal Vlček. Loni na podzim tak získali 27 tun zboží, ředitel banky věří, že i letos se sklady podaří naplnit.

Reklama

Doporučované