Hlavní obsah

Jablonec nad Nisou získal další obrazy místního rodáka Romana Dresslera

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Obrazy místního rodáka Romana Dresslera městu nabídl prasynovec výtvarníka. Jeden obraz z pozůstalosti bude po zrestaurování viset na radnici, další získala Městská galerie MY, která se zaměřuje na regionální obrazy.

Článek

Jeden Dresslerův obraz už na radnici visí, rozměrné plátno, které zdobí jeden ze salonků, odkoupila na začátku roku radnice od Komerční banky.

„Město oslovil Mathias Kahl, prasynovec jabloneckého malíře, s nabídkou několika Dresslerových obrazů. Stěhoval se a na obrazy už neměl dostatek prostoru, hledal proto pro ně smysluplné a důstojné umístění pod podmínkou, že obrazy nebudou nikdy sloužit ke komerčním účelům,“ doplnila Kateřina Hujerová z kanceláře primátora, která má na starosti vztahy se zahraničím.

Roman Dressler (1889 - 1963) byl úspěšným portrétistou a věnoval se i krajinomalbě. Studoval na Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Franze Thieleho, nějakou dobu pobýval v Paříži. Ve 30. letech minulého století se usadil v rodném kraji a věnoval se krajinomalbě. Právě obraz z tohoto období zobrazující pohled na Jablonec od jihu z vyhlídky vedle vodárny u Dobré Vody vedení města zaujal.

„Obraz vhodně doplní výzdobu reprezentativních prostor radnice. Tematicky doplňuje další Dresslerovo dílo v zasedací místnosti 203, velkoformátový obraz, který je dalším pohledem na Jablonec, tentokrát z Černé Studnice,“ řekla vedoucí kanceláře primátora Jana Matěchová. Obraz, který Kahl městu věnoval, je nyní v rukou restaurátora Jana Strnada. Ten je zároveň galeristou Městské galerie MY, která převzala další malířova díla do svého depozitáře a v budoucnu je plánuje vystavit.

První Dresslerův obraz odkoupil letos Jablonec od Komerční banky spolu s dalším obrazem předválečného jabloneckého výtvarníka Eduarda Enzmanna. „Obě díla byla vypůjčená od Komerční banky, která je původně měla ve své budově v Jablonci nad Nisou, a po prodeji budovy je umístila do depozitáře,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Původně nebyla podle ní banka ochotná obrazy jablonecké radnici poskytnout jinak než formou výpůjčky, nakonec se ale podařilo dohodnout na odkupu. Obrazy tak mohou návštěvníci vidět ve zrekonstruovaných saloncích radnice.

Reklama

Související témata:
Roman Dressler

Doporučované