Hlavní obsah

Výstava v jabloneckém muzeu propojuje vesmír se sklem a šperkem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve vesmír s desítkami planet a planetek, létavic a dalších předmětů ze skla a šperku se pomyslně proměnil výstavní sál muzea v Jablonci nad Nisou.

Článek

Veřejnosti bude nezvykle koncipovaná výstava, jejíž scénu vytvořil Ricardo Hoineff, přístupná od tohoto pátku. Svá díla na ní bude mít do 11. září 40 současných sklářských výtvarníků a šperkařů z celé země. Kurátorky výstavy pro ni oslovily umělce, jejichž tvorba má tematicky k vesmíru blízko.

„Protože jsme věděli a u některých tušili, že tímto směrem pracují. Že ve svých pracích se zabývají buď nějakými efekty, které by mohly návštěvníkům připomínat nějaké útvary z vesmíru, anebo vesmír používají a pojímají jako universum. Jako takové vyšší principy, které samozřejmě fungují jak kolem nás ve světě, tak i v nás samotných, protože i my jsme součástí vesmíru a přírody,“ řekla dnes ČTK jedna z kurátorek výstavy Kateřina Nora Nováková.

Ve výstavním sále jsou díla z dřívějších kolekcí výtvarníků i ta, která vytvořili speciálně pro tuto výstavu. „Myslím, že se toho všichni zhostili naprosto úžasně. Je to tady vesmírná scéna se vším všudy,“ řekla druhá kurátorka výstavy Dagmar Havlíčková. Kromě svých děl mají umělci v sále i citáty, jež se vztahují k vesmíru a které napsali speciálně pro tuto výstavu.

Autorem instalace je sklářský tvůrce a scénograf brazilského původu Ricardo Hoineff. „Snažil se scénografii a grafiku pojmout tak, aby diváci byli vtaženi do jiného prostoru. Celou instalaci bude doprovázet hudba od světoznámého skladatele Karla Havlíčka,“ uvedla Nováková. Důležitou roli hraje ve výstavě i venkovní světlo. „V odpoledních hodinách, kdy do sálu neproniká sluneční světlo okny, tak atmosféra je daleko zajímavější,“ dodala kurátorka. Za tmy budou moci návštěvníci vidět výstavu Vesmír při muzejní noci, která bude 10. června.

Reklama

Doporučované