Hlavní obsah

Liberec je mezi 100 městy, jež mají být do roku 2030 klimaticky neutrální

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec se jako jediný z Česka dostal mezi 100 měst, které se zúčastní takzvané mise Evropské unie zaměřené na vznik klimaticky neutrálních a inteligentních měst do roku 2030.

Článek

„Vedení města Liberce se nyní seznámí s podmínkami mise. Na základě nich se pak rozhodne, jaké případné konkrétní kroky v rámci tohoto projektu bude připravovat,“ informoval mluvčí liberecké radnice Tomáš Tesař.

Seznam vybraných měst zveřejnila Evropská komise před několika dny. Zastupují všech 27 členských států a dalších 12 měst je v zemích přidružených k programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa či v zemích s potenciálem přidružení k tomuto programu.

„Aby se mohly zahájit inovace vedoucí ke klimatické neutralitě do roku 2030, mise zaměřená na města získá na období 2022–2023 360 milionů eur (8,887 mld. Kč) z prostředků programu Horizont Evropa. Akce v oblasti výzkumu a inovací se zaměří na čistou mobilitu, energetickou účinnost a ekologické městské plánování a nabídnou možnost vytvářet společné iniciativy a posilovat spolupráci v součinnosti s dalšími programy EU,“ uvedla Evropská komise v tiskové zprávě.

Komise vyzve každé ze 100 vybraných měst, aby vypracovalo klimatickou smlouvu, která bude zahrnovat celkový plán pro dosažení klimatické neutrality ve všech odvětvích, jako jsou energetika, budovy, nakládání s odpady či doprava. Do tohoto procesu by měli být zapojeni občané, výzkumné organizace i soukromý sektor.

Reklama

Související témata:

Doporučované