Hlavní obsah

Liberec pozemky do developerského projektu nevloží, bude hledat jiné řešení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec své pozemky v Dolním Hanychově určené pro bytovou výstavbu zatím do žádného projektu nevloží. Záměr, že by výměnou získala radnice několik bytů, nemá podporu většiny zastupitelů. Považují to za nedostatečné.

Článek

Podle opozice by páté největší město v zemi mělo byty postavit samo. „Moderní město 21. století má stavět byty a má je pronajímat normálně na trhu,“ uvedl při čtvrtečním jednání zastupitelstva opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL). Míní, že město by na trhu s bydlením mělo hrát aktivní roli. „Protože jestli něco poslední roky v České republice ukázaly, tak to, že více bytů postavených developery neznamená jednoznačně větší dostupnost bydlení. Tak to prostě nefunguje. Takže funguje, když na trhu s bydlením je veřejnoprávní subjekt, který má hodně bytů a nabízí je,“ dodal.

Krajský Liberec má ve svém vlastnictvím jen zhruba 1200 bytů a navíc většina z nich je určená pro sociální bydlení. To, že Liberec byty nemá a potřebuje, říká i náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová (ANO). Jaký způsob radnice při jejich výstavbě na svých pozemcích nakonec zvolí, je ale podle ní na zastupitelích. „Jako město bychom byty dokázali postavit, stavíme sociální byty. Ale má být město developer? Má to dělat? Bude mít na to cash flow? Je otázka, zda jít touto cestou, to si musí říci zastupitelé. A dokud nebudu mít mandát, tak to dělat nebudu,“ řekla dnes ČTK. Náměstkyně chce jít spíše cestou spolupráce s developery. „Budeme muset projednat obecně nějaká pravidla, jak spolupracovat s developery v území, tak aby to bylo konsensuálně přijatelné,“ dodala náměstkyně.

Město má v Tálínské ulici bezmála hektarový pozemek, na kterém by podle studie mohlo být skoro 100 bytů v třípatrových domech. Náměstek Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) v záměru, který předložil zastupitelům, počítal s tím, že by radnice pozemky vložila do developerského projektu a na oplátku za ně by město získalo několik postavených bytů. To ale zastupitelům přijde málo. Opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Změna pro Liberec) dokonce míní, že radnici by se vyplatilo postavit domy samo. „Jsme na zisku 265 milionů korun,“ spočítal zastupitel. Celkové náklady na výstavbu domů vypočítal na zhruba čtvrt miliardy korun. Pro bydlení je pozemek města, který je od konečné tramvaje pod Ještědem vzdálený zhruba dva kilometry, atraktivní. V jeho sousedství je sice areál technických služeb, jinak ale v okolí převažuje bytová zástavba a přes ulici je i základní škola.

Reklama

Doporučované