Hlavní obsah

Liberecký kraj chce lékařskou pohotovost zajišťovat jen v nemocnicích, ušetří

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj připravuje zásadní změny v zajištění lékařské pohotovostní služby, od Nového roku by ji měli zdravotníci zajišťovat jen v nemocnicích.

Článek

Kraj by tak mohl ušetřit zhruba 4,5 milionu korun, to je asi čtvrtina peněz, kterou jinak bude v příštím roce na zajištění pohotovosti potřebovat. O ušetřené peníze zdravotnictví nepřijde, vedení kraje by je chtělo použít na podporu ordinací primární péče tam, kde chybí. ČTK to dnes řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

V současné době jsou ordinace pohotovosti v Semilech, Jilemnici, Liberci, Frýdlantu, Turnově, Hrádku nad Nisou, České Lípě, Jablonci nad Nisou a Tanvaldu. Krajští radní dnes schválili změnu, která od Nového roku počítá s uzavřením ordinací pohotovosti v Semilech, Hrádku nad Nisou a Tanvaldu. „Primárně bychom chtěli zachovat pohotovost v nemocnicích, kde jsou urgentní příjmy a jsou tam schopni se o pacienta ve vážném stavu postarat,“ doplnil Richter.

Náklady na pohotovostní službu rostou, zatímco letos na ni z rozpočtu kraj dal 15,5 milionu korun, v příštím roce už by to v případě, že nedojde k redukci, mělo být bezmála 18 milionů korun. „Důvodem jsou rostoucí náklady na energie a také na mzdy,“ řekl Richter. Cílem redukce je podle něj lékařskou pohotovostní službu zefektivnit, nejvíce vytížené jsou pohotovosti v nemocnicích, jinde ale zejí většinu roku prázdnotou a kraj za službu platí zbytečně.

„S návrhem redukce ordinací souhlasili ředitelé páteřních nemocnic. Projednali jsme to osobně také se starosty a místostarosty jednotlivých obcí,“ dodal Richter.

Reklama

Doporučované