Hlavní obsah

Liberecký kraj letos na opravy silnic vydá včetně dotací 937 milionů korun

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj letos na rekonstrukce silnic včetně dotací vydá 937 milionů Kč, zhruba stejnou částku jako loni. Peníze jsou určené na opravy 64 kilometrů z 2063 kilometrů krajských silnic, ne všechny se ale podaří dokončit letos.

Článek

Stav silnic v kraji je průměrný, díky opravám se ale podle mluvčího kraje Filipa Trdly daří jejich stav mírně zlepšovat.

„Oproti rok starému posouzení se průměrná známka na silnicích II. třídy zlepšila z hodnoty 2,71 na 2,58, u komunikací III. třídy došlo k vylepšení o jednu desetinu, a to ze známky 3,17 na 3,07,“ uvedl Trdla.

Největší stavební akce realizuje kraj i letos s pomocí evropských dotací, u nichž je financování obvykle rozděleno do několika let. Aktuálně je v kraji šest takových staveb. Mezi ně patří první etapa rekonstrukce silnice II/292 z Benešova u Semil po křižovatku se silnicí I/14. Jde o nejdražší letos zahájenou silniční stavbu kraje, která přijde včetně DPH bezmála na 215 milionů korun. Hotovo by mělo být do léta příštího roku.

Naopak letos by po dvou letech od zahájení měla skončit první etapa obnovy silnice II/268 z Mimoně na Mnichovo Hradiště za více než 200 milionů. „Zbývá dokončit propustek v jedné části silnice,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). S dokončením druhé etapy za více než 70 milionů počítá kraj v příštím roce.

S náklady zhruba 200 milionů korun počítal kraj pro opravu silnice druhé třídy z České Lípy do Dobranova, která začala už před dvěma lety. Z naplánovaných prací zbývá opravit jeden most. Podle Svitáka ale kraj s vybranou stavební firmou řeší, zda ho bude rekonstruovat. „Díky skokovým nárůstům cen materiálu došlo k tomu, že cena rekonstrukce se víc než zdvojnásobila, takže teď probíhají jednání s firmou v tom smyslu, že to zřejmě nebudeme vůbec realizovat,“ řekl náměstek. S evropskou dotací kraj ještě opravuje silnici přes Ještěd, letos začala druhá etapa téměř za 130 milionů a oprava silnice by měla skončit v příštím roce.

Pro letošní rok měl kraj naplánováno 37 silničních staveb, zhruba třetina je již dokončená. Mezi ně patří rekonstrukce křižovatky u Jablotronu v Jablonci, jež je součástí silnice třetí třídy, nebo oprava dvou silnic třetí třídy mezi Zásadou a Hutí na Jablonecku či rekonstrukce silnice druhé třídy přes Český Dub na Liberecku. Do konce roku by měla skončit třeba i oprava Kodešovy ulice ve Frýdlantu, Vítkovské ulice v Chrastavě, silnice z České Lípy na Kozly nebo mezi Kokonínem a Pulečným u Jablonce.

Reklama

Doporučované