Hlavní obsah

Lidé v Semilech zaplatí příští rok za odpad 900 korun, o stokorunu víc než letos

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé v Semilech zaplatí příští rok za odpad 900 korun, o stokorunu víc než letos. Náklady na sběr a likvidaci odpadu rostou, město doplácí stále víc, řekla dnes ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Článek

Vedení města původně zvažovalo zvýšení poplatku až na 1000 korun, nakonec od toho ale upustilo s ohledem na rostoucí náklady, které obyvatele města v příštím roce čekají například u energií.

„Náklady na odpad pro město výrazně rostou, v roce 2021 byly reálné náklady na obyvatele 1034 korun a poplatek byl 800 korun, letos a v příštím roce očekáváme reálné náklady 1295 korun na obyvatele. Zásadním způsobem se nám tak rozevírají nůžky mezi tím, co vybereme, a tím, co musíme zaplatit. Když ten systém stojí téměř devět milionů korun, tak by město za současné výše poplatku doplácelo téměř 500 korun na jednoho občana,“ doplnila Mlejnková.

V Semillech počítají v příštím roce s příjmy bezmála 249 milionů korun, výdaje budou ještě o 20 milionů vyšší. Schodek pokryje město z peněz na svých běžných účtech, kde mělo na konci října 112 milionů korun. „Výrazně vzrostou náklady na energie, zatímco letos jsme platili 12 milionů, v příštím roce to bude 42 milionů korun, dalších pět milionů jsme ponechali na energie v rezervě. Jsme rádi, že udržíme služby v chodu a nemusíme je omezovat,“ řekla starostka. I to je podle ní důvod, proč si město nemůže dovolit ještě víc na odpady doplácet.

Podle údajů ze závěrečného účtu za loňský rok vybralo město na poplatcích za odpad 6,095 milionu korun, ale za sběr, třídění a likvidaci odpadu včetně nebezpečného a provoz kompostárny zaplatilo 11,119 milionu korun, to je téměř dvojnásobek. Náklady podle Mlejnkové rostou nejen kvůli zdražení skládkování, rostou i náklady svozových firem na pohonné hmoty a mzdy. „Jedinou cestou, jak systém zlevnit, je produkovat méně odpadu,“ poznamenala.

Semily s 8120 obyvateli patří v Libereckém kraji k městům s nejlépe propracovaným systémem třídění odpadu. Už od roku 2008 se v Semilech třídí také biologicky rozložitelný odpad, který podle odhadů tvoří zhruba 40 procent komunálního odpadu. Jako jedno z mála v Libereckém kraji má město kontejnery na bioodpad i na sídlištích. Před deseti lety postavily Semily vlastní kompostárnu, na její provoz dávají ročně půl milionu. Podle Mlejnkové teď potřebují celý systém zefektivnit.

Reklama

Doporučované