Hlavní obsah

Na zámku v Zákupech spěje k závěru obnova Navrátilových stropů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na zámku v Zákupech spěje k závěru restaurování vzácných Navrátilových stropů. Díky tomu bude od soboty opět přístupný druhý prohlídkový okruh nazvaný Zámek za Ferdinanda Dobrotivého. ČTK to sdělil kastelán zámku Vladimír Tregl.

Článek

„Bude to letos poprvé, co se návštěvníci do prostor s restaurovanými stropy dostanou,“ uvedl kastelán.

Restaurátoři opravovali od loňského prosince nejpoškozenější stropní malby malíře a ve své době vyhledávaného dekoratéra Josefa Navrátila. Jsou z let 1850 až 1851, kdy byl zámek zařizován jako letní sídlo právě pro Ferdinanda Dobrotivého, který byl posledním korunovaným českým králem. „Návštěvníkům při prohlídce zmíníme, že stropy prošly restaurováním a že je mohou vidět víceméně ve stejné podobě jako císař Ferdinand Dobrotivý při své první návštěvě zámku v roce 1851,“ řekl kastelán.

Ze sedmi stropů určených k obnově zbývá dokončit poslední. „Dodělává se. Je na chodbě, kudy sice návštěvníci chodí, ale i před tím, než se začal strop restaurovat, tak tím místem prohlídka jen procházela. Jediný rozdíl je, že návštěvníci půjdou pod lešením, ale jenom projdou jako předtím. Takže dá se říci, že nám to návštěvnický provoz nijak zásadně nekomplikuje,“ dodal Tregl. Na restaurování sedmi stropů ministerstvo kultury uvolnilo čtyři miliony korun.

Prohlídka druhého okruhu vede místnostmi v jižním a východním křídle druhého patra, které mají dochovanou původní výzdobu z druhé poloviny 19. století. Výklad je zaměřen na období, kdy zákupský zámek využíval Ferdinand Dobrotivý spolu se svou manželkou, císařovnou Marií Annou Karolínou jako letní sídlo. K vidění je i císařský výtah z roku 1870. Součástí trasy je i třípokojové hostinské apartmá, kde je připomenut další významný majitel zámku - Napoleonův syn Orlík, vévoda Zákupský.

V sobotu bude zámek součástí akce nazvané Královské oslavy, které se konají v Zákupech jako připomínka 100. výročí úmrtí posledního českého krále a zároveň posledního majitele zámku Karla I. Prohlídky budou ten den obohacené o hru Miroslava Pošváře na harmonium v zámecké kapli a od 16:30 na nádvoří začne celosezonní výstava o Karlu I.

Reklama

Doporučované