Hlavní obsah

Nová expozice muzea v Jablonci symbolicky připomíná cestu ozdoby do zámoří

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Cestu vánoční ozdoby do zámoří symbolicky připomíná nová expozice muzea v Jablonci nad Nisou. Vytvoření nezvyklé instalace s mořskými vlnami, parníkem či mrakodrapy si vyžádalo zhruba osm milionů korun.

Článek

Nová expozice nazvaná WoW - Svět zázraků, v níž je 3307 vánočních ozdob, je v atypické přístavbě muzea. Návštěvníkům bude zpřístupněna od neděle. „Celá expozice je postavená na skutečnosti, že jedním z největších odbytišť českých skleněných vánočních ozdob bylo zámoří, hlavně Spojené státy. Takže expozice je postavená jako zážitková,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

V expozici nenajdou návštěvníci téměř žádné popisky, při vstupu do ní se ale dozvědí, že vstupují na palubu parníku. „Je to skrytý příběh. Jestli ho bude chtít návštěvník hledat, nebo se jen kochat těmi 3307 vánočními ozdobami, to je zcela na něm. My jsme nechtěli návštěvníka tlačit do toho, aby někde musel něco studovat, ale může si ty informace dohledávat,“ uvedl hlavní kurátor muzea Petr Nový. Podrobnosti se návštěvníci dozvědí z audioprůvodce, který je v pěti jazykových mutacích. Součástí expozice je i krátký film o výrobě vánoční ozdoby, který natočil Tomáš Luňák.

Autorem scénografie nové expozice je Jakub Berdych Karpelis. Muzeum do ní umístilo asi pětinu vánočních ozdob ze své sbírky, jež čítá zhruba 17.000 exponátů. Z toho zhruba 15.000 tvoří dar od firmy Jablonex, která v roce 2008 muzeu přenechala celou vzorkovnu foukaných, bohatě dekorovaných unikátů. „Je to ucelená kolekce a mimořádnost tkví v té ucelenosti,“ uvedla kurátorka sbírky a spoluautorka scénáře Dagmar Havlíčková. Zároveň jde o největší veřejnou sbírku ve světě.

Otevření expozice vánočních ozdob zakončuje desetiletou snahu muzea spojenou s vybudováním atypické přístavby. Třípatrovou budovu přístavby ve tvaru krystalu muzeum otevřelo před dvěma lety. I expozice měla být podle původních plánů hotová už předloni. Předchozí dodavatel atypických vitrín a dalšího vybavení se ale dostal do několikaměsíčního prodlení a nebyl schopen zakázku dokončit. Muzeum mu loni v únoru vypovědělo smlouvu a muselo najít nového dodavatele.

Reklama

Související témata:

Doporučované