Hlavní obsah

Nový parkovací dům vedle sídla kraje v Liberci začne sloužit po Novém roce

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nový parkovací dům v sousedství sídla kraje v Liberci začne zřejmě sloužit až po Novém roce, v současné době se pracuje na jeho dokončení. Kraj za objekt zaplatí 234 milionů korun.

Článek

K dispozici v něm bude místo pro 244 automobilů, z toho stovka pro veřejnost. Velká část domu tak bude sloužit pracovníkům úřadu. O ceně parkování zatím nebylo rozhodnuto, platit ale budou i zaměstnanci úřadu, řekl dnes při prohlídce stavby novinářům náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

„Parkování ještě řešíme, cena by měla být srovnatelná s cenami v okolí, my to tomu uzpůsobíme. Pro zaměstnance bude cena příznivější, ale nebudou to mít zadarmo,“ doplnil Miklík. Parkovací dům převezme po jeho dokončení do správy Krajská správa silnic Libereckého kraje. Šestipodlažní budova má dva vjezdy a výjezdy, jeden zdola od obchodního centra Forum, druhý z Náchodské ulice ve čtvrtém nadzemním podlaží. K dispozici bude několik nabíjecích stanic pro elektromobily.

Budova má konstrukci z oceli a betonu, to byl podle Miklíka důvod, proč kraj obtížně hledal dodavatele a stavba se také proti původním předpokladům prodražila. „My jsme soutěž museli opakovat, protože jsme padli zrovna do období, kdy se ceny stavebních materiálů a hlavně oceli výrazně zvedly, takže nám tehdy nikdo nebyl schopen podepsat smlouvu, nebyli schopni nabídkovou cenu dodržet,“ řekl Miklík. V prvním kole byla nejnižší cena 196 milionů korun, ve druhém se loni na jaře zvýšila zhruba o pětinu.

Na stavbu parkovacího domu by měla navázat druhá etapa úprav okolí krajského úřadu, takzvaná Náplavka. Projekt počítá s otevřeným přístupem k Lužické Nise, která kolem krajského sídla protéká. „To je asi největší přidaná hodnota, ale mimo to tam bude park, dětské hřiště, vodní prvek, stánek s občerstvením, takže doufám, že to tady ožije. Doufám, že ta druhá etapa bude stavebně méně náročná,“ řekl spoluautor projektu David Pavlišta ze studia re: architekti.

Parkovací dům staví sdružení firem Metrostav DIZ a OHLA ŽS, dodavatele navazující Náplavky teď kraj hledá. Práce na stavbě, která podle odhadů přijde na 132 milionů korun, chce zahájit ještě letos. Na stavbu Libereckého kraje by mělo navázat svou částí také město Liberec. „Zkultivujeme cestu na levé straně z pohledu toku. Zrušíme parkoviště, stane se z něj zelená plocha, která bude součástí přilehlého parku. Klíčová je pro nás také cyklostezka Odra-Nisa,“ řekl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

Reklama

Doporučované