Hlavní obsah

Podle studie by na pěti sídlištích v Liberci mohla přibýt třetina míst k parkování

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podle pilotní studie, kterou si nechal Liberec zpracovat pro pět ze zhruba 60 sídlišť ve stotisícovém městě, by se na nich mohl zvýšit počet parkovacích míst zhruba o třetinu.

Článek

„Obdobné studie chce radnice vytvořit i pro další sídliště, včetně Broumovské, Kunratické a Františkova,“ řekl vedoucí městské kanceláře architekta (KAM) Jiří Janďourek.

Podle něj ale budou muset u každého zvolit jiné řešení, univerzální neexistuje. „Každé sídliště je jinak uspořádané, má jinou uliční síť, má jinou urbanistickou stopu, to jak je postavené,“ dodal.

Pilotní studie byla vytvořená pro sídliště Doubí, Gagarinova a Staré Rochlice v Rochlici a sídliště Kašparova a Jeřmanická ve Vesci. Na nich je k dispozici 1200 parkovacích míst, podle studie by jich mohlo být o 450 více. Volná místa hledali autoři studie ve spolupráci s místními obyvateli. Podle Janďourka se obyvatelé shodují v tom, že další parkoviště nechtějí na úkor zeleně. „Na všech sídlištích platí jednoznačné pravidlo, místa a řešení hledat na zbytkových plochách a nezasahovat do velkých zelených ploch, odpočinkových, relaxačních ploch,“ dodal architekt. Jeho kancelář bude nyní připravovat pro řešení navržená ve studii projektové dokumentace, reálně by mohla místa k parkování přibýt nejdřív v příštím roce.

Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) dnes připomněl, že jde v tomto volebním období o třetí návrh, jak řešit problémy s parkováním na sídlištích v Liberci. Od zřízení modrých placených zón město upustilo po kritice od části obyvatel sídlišť a projekt zjednosměrnění ulic pod největším panelovým domem ve městě zvaném Hokejka nechává radnice po výtkách místních přepracovat. „U obou pokusů to mělo stejný jmenovatel, proč to bylo neúspěšné. Protože tam neprobíhalo jednání s občany,“ řekl primátor. Toho se podle něj chtěli v tomto případě vyvarovat.

Jeden z lídrů opozice v Liberci, Jindřich Felcman kandidující za Liberec otevřený lidem, připomněl, že zvyšování počtu parkovacích míst na sídlištích bylo součástí programového prohlášení současné radniční koalice. „Do této doby bylo naplněním předmětného slibu pouze jedno parkoviště vybudované u Hokejky na černo a jeden nedůstojný písečný plácek u Dobiášovy, ze kterého se bude vířit prach do širokého okolí,“ řekl Felcman ČTK. Míní, že se vedení radnice v tomto případě inspirovalo jejich vizí. „Za Liberec otevřený lidem jsme v minulých měsících představili dvě ukázkové studie u sídlišť Broumovská a Gagarinova, ve kterých jsme ukázali potenciál prostoru sídlišť na doplnění nových parkovacích míst. Jsme rádi, že se nechalo vedení města inspirovat a konečně se od vzdušných zámků v podobě parkovacích domů za miliardy, popřípadě nedotažených plánů na zřízení modrých zón, posunulo ke skutečné práci. Z pohledu naplnění jejich slibu je to ale velmi pozdě a velmi málo,“ dodal Felcman.

Reklama

Související témata:

Doporučované