Hlavní obsah

Pro běžkaře v Jizerských horách upraví tratě, sezonu zahájí skiareál Ještěd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Libereckém kraji začíná lyžařská sezona. Pro běžkaře bude od čtvrtka poprvé upravená část magistrály v Jizerských horách, v sobotu zahájí provoz skiareál na Ještědu v Liberci.

Článek

Další střediska se na zahájení sezony připravují, vyplývá z dnešního vyjádření jejich provozovatelů pro ČTK.

V Jizerských horách leží od 30 do 50 centimetrů sněhu. „Díky dohodě s Lesy ČR na čtvrtek upravíme zhruba 70 až 80 kilometrů základních tras,“ řekl dnes ČTK ředitel Jizerské o. p. s. Martin Kunc, která má úprava Jizerské magistrály na starost. Půjde o základní trasy pro běžkaře z Bedřichova, od Jizerky i Mariánskohorské boudy.

Další trasy v Jizerských horách nelze zatím upravit kvůli tomu, že v lesích stále pokračuje hospodářská činnost. S lesní technikou se mohou běžkaři setkat na Vládní, kolem Černé Nisy, u Šámalovy chaty, na cestě přes Olivetskou horou či na okruhu Smědava - Tišina - Nové Město pod Smrkem.

Upravené jsou ale v Libereckém kraji i další úseky pro běžkaře, o něž se nestará Jizerská o. p. s. Například v Jizerských horách to je okolo rozhledny Štěpánka, vyrazit se dá i do Lužických hor či Krkonoš, třeba na Benecko. „Je to pro skalní příznivce, skútrem jsou upravené hlavní trasy,“ uvedla Petra Pravečková ze Sdružení pro rozvoj cestovního ruchu na Benecku a okolí. Skiareál na Benecku s lanovkou plánuje zahájení sezony na příští víkend.

Už o tomto víkendu bude v provozu páteřní sjezdovka Nová Skalka v libereckém skiareálu na Ještědu. „Je na ni od 60 do 100 centimetrů sněhu,“ uvedl ředitel skiareálu Radek Chalupa. Areál bude zatím v provozu na sobotu a neděli. Při online nákupu v předprodeji stojí jednodenní skipas 390 korun. Kdo si ho bude chtít koupit přímo v areálu, zaplatí 950 korun.

O tomto víkendu se bude lyžovat i na Severáku v Jizerských horách, areál ale bude přístupný jen pro děti z lyžařské školy. „Myslím, že veřejnost tam pustíme příští víkend,“ řekl ředitel Ski bižu Pavel Bažant, která v Jizerských horách provozuje i areály v Bedřichově a na Tanvaldském Špičáku. Příprava na sezonu pokračuje i v těchto střediscích. „Pro nás je teď priorita zasněžovat,“ dodal Bažant.

Obdobně se vyjádřil i Martin Lauer za areál Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. „Připravujeme tratě na otevření 16. prosince, ale pokud to půjde dobře, tak pravděpodobně začneme dříve. Teď ale chceme plně vysněžit tratě a mít dostatek sněhu pro případ, kdyby přišla nějaká velká obleva, tak jako se to stalo loni na Vánoce,“ dodal Lauer.

Zasněžování se nyní věnují i v největším skiareálu v kraji, v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. „Chceme být dobře připravení hlavně na vánoční svátky,“ řekl provozní ředitel skiareálu Filip Braun. Rokytnice provoz zahájí zřejmě v polovině prosince.

Reklama

Doporučované