Hlavní obsah

Skláři z Kamenického Šenova dokončili obří světelnou instalaci v Sydney

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Skláři společnosti Preciosa Lighting Kamenický Šenov, která patří k největším výrobcům osvětlení, dokončili obří světelnou instalaci pro komplex Crown Sydney.

Článek

„Schodišťové svítidlo, které jde přes čtyři patra, váží bezmála pět tun a umí dynamicky měnit barvu. Nejde ale o jediné svítidlo z českých dílen, Preciosa do komplexu v oblasti Barangaroo dodala 475 kusů osvětlení,“ řekl za společnost Jan Huk.

Projekt, který patří k největším v historii firmy, zkomplikovala koronavirová pandemie. „Stejně jako v dalších odvětvích i my jsme se museli potýkat s problémy ve světové dopravě a náročnější byla i samotná výstavba a instalace při dokončení všech prvků projektu na místě. Zde patří z naší strany obrovské díky jak našim obchodním partnerům, tak mezinárodnímu týmu Preciosy Lighting,“ doplnil projektový manažer Jakub Blumtritt.

Na zakázce pro australský komplex se podílelo na 200 lidí. „Pro Preciosu Lighting to byl jeden z největších projektů vůbec,“ řekl místopředseda představenstva a ředitel pro obchod a marketing společnosti Jan Volšík. Výzvou bylo podle něj pro české skláře hlavně schodišťové svítidlo, které bylo zcela odlišné od projektů, které se běžně v Preciose Lighting tvoří. Každá lamela je upevněná v jiném úhlu pro dosažení požadovaného efektu, celá instalace je uchycená bez viditelných šroubů.

Svítidlo spojuje první čtyři patra hotelu, který je se svými 275 metry výšky dominantou komplexu. Instalace kopíruje tvar schodiště a tvoří ji téměř 400 lamel dlouhých od tří do 7,5 metru. „Spodních sto lamel končí osvětlenými křišťálovými bloky s ručním brusem. Dohromady vytvářejí prstenec křišťálového svítidla v přízemí vestibulu. Jde o dynamickou instalaci, na které je programovatelných každých pět centimetrů, přičemž barvu světel lze nastavit a měnit. Na osvětlení, jehož výroba trvala rok, použili skláři více než 35.000 kamenů a 102 křišťálových bloků,“ uvedl Huk.

Kromě ústředního osvětlení pro schodiště vyrobili skláři v Kamenickém Šenově osvětlení pro další místnosti mrakodrapu dokončeného v roce 2020. Lustry z českého křišťálu osvětlují taneční sál, atrium, recepci i vestibul, některé z nich váží i tři čtvrtě tuny. Wellness zdobí ručně foukaná svítidla ve tvaru talíře, každé o více než metrovém průměru. „Jde o největší kusy, které ve sklárně dosud takto vyrobili. Jeden z nich vážil zhruba 20 kilogramů a na každém pracovali tři skláři,“ dodal.

Výroba křišťálových lustrů s svítidel má v Kamenickém Šenově bezmála třísetletou tradici. Preciosa-Lustry, která je jejich největším českým výrobcem, je součástí sklářské a bižuterní skupiny Preciosa, která v Česku zaměstnává téměř 4000 lidí. Originální světelné instalace pro komerční projekty i soukromé rezidence dodává firma do celého světa od severní Ameriky přes Blízký východ až po Asii.

Reklama

Související témata:

Doporučované