Hlavní obsah

Stavba koupaliště v Chrastavě nabrala zpoždění, veřejnosti ho otevřou v červnu

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Koupaliště mělo léta problémy s kolísavou kvalitou vody z Vítkovského potoka, který ho napájel. Voda v přírodním koupališti proto byla často už od začátku sezony z pohledu hygienických předpisů ke koupání nevhodná.

Článek

Stavba koupaliště v Chrastavě na Liberecku nabrala zpoždění, veřejnosti ho přesto otevřou už letos v červnu. Nový areál by to měl vyřešit, jeho výstavbu zhruba za 27 milionů korun financuje město bez dotací z investičního úvěru.

Pro město se 6300 obyvateli nejde o malou částku, letos hospodaří s rozpočtem 250 milionů korun, z toho 110 milionů je podle Canova určeno na investice. Rekonstrukce koupaliště patří letos největším investičním akcím, dražší bude jen rekonstrukce budovy základní školy v Revoluční ulici, která přijde podle odhadů na 30 milionů. Radnice platí stavby z velké části z úvěru, který si stihla vzít ještě před zvyšováním úroků. „Máme ho schválený s prakticky nulovými úroky, tak jsme se rozhodli toho využít,“ doplnil starosta Chrastavy Michael Canov.

Rekonstrukci koupaliště plánovalo město už před několika lety, kvůli jiným, důležitějším projektům na ni ale nezbyly peníze. „Přírodní koupaliště se zmenšilo zhruba na polovinu, což povede k tomu, že voda z Vítkovského potoka, který ho napájí, se bude moci lépe měnit,“ doplnil starosta. V uvolněném prostoru původního přírodního koupaliště vybudovala dodavatelská firma novou nádrž o rozměrech 20 krát osm metrů s hloubkou 130 centimetrů, která bude napájena pitnou vodou a případně z vrtu. Bude mít nerezovou vanu a hned vedle bude brouzdaliště s vodními prvky pro malé děti.

„Je tam menší zpoždění, původně to mělo být hotové do poloviny května, ale při stavbě byly problémy se spodní vodou, takže tam byly nějaké vícepráce. Dohodli jsme se na otevření 10. června. Firma nám navíc místo travního semene dodá na část ploch travní koberce, aby tam lidé nemuseli chodit po oraništi, než vzejde tráva,“ dodal starosta. Vedle přírodní nádrže bude betonové odpočinkové molo, díky úpravám bude v areálu i víc místa na trávníku. Po modernizaci areálu s nevyhovující vodou už obyvatelé města dlouho volali.

Reklama

Související témata:

Doporučované