Hlavní obsah

U největšího panelového domu v Liberci přibude 53 míst k parkování

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

O polovinu stoupne do začátku léta kapacita parkoviště u největšího panelového domu v Liberci zvaného Hokejka, který je na sídlišti v Ruprechticích. Přibude 53 míst, celkem jich tam bude 153.

Článek

Radní Petr Židek (ODS) novinářům řekl, že parkovacích míst v této oblasti je žalostně málo a jen tímto se jejich nedostatek nevyřeší.

„Tu oblast to samozřejmě nezachrání, ale určitě to pomůže přinejmenším obyvatelům Hokejky trošku zlepšit komfort,“ řekl.

Práce na rozšíření parkoviště mezi asfaltovou plochou a bytovým domem začnou podle něj ještě v březnu. „Ta akce stavebně by měla trvat maximálně zhruba dva měsíce, čili že do prázdnin by mělo být možné tam parkovat,“ řekl Židek. Za rozšíření parkoviště zaplatí radnice přes pět milionů korun. „Na budování parkoviště jsme zvolili povrchy z žulových kostek, abychom byli šetrní k nakládání s dešťovou vodou a umožnili přirozené vsakování,“ dodal radní.

Ve dvakrát zalomeném jedenáctipodlažním domě Hokejka o délce 380 metrů je téměř 600 bytů. V nejbližším okolí vymezeném ulicemi Vrchlického, Hlávkova a Na Pískovně je dalších skoro 1400 bytů. Míst k parkování je v této oblasti ale jen asi 1000, z toho zhruba 750 venkovních. Dalších 250 až 350 aut podle dřívějšího průzkumu radnice stojí v noci na místech, kde by neměla být odstavená.

Najít místo k parkování zejména odpoledne je pro místní podle Židka velký problém. „Po 15:00 už na 90 procent nezaparkují v blízkosti Hokejky, což je naprosto šílená záležitost,“ dodal. V plánu radnice je proto i přeměna některých ulic v této lokalitě na jednosměrné, čímž by mohlo přibýt několik set dalších míst. Zatím ale není jisté, zda to bude možné. O změnu dopravního režimu podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) nyní žádají ve správním řízení. „Když to dobře půjde, tak to letos zrealizujeme,“ dodal.

Problémy s parkováním jsou i na dalších sídlištích v Liberci, chybějí stovky míst. Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) uvedl, že si nyní nechávají zpracovávat koncepci takzvaného rezidentního parkování pro tři sídliště, tedy pro jejich obyvatele. „My bychom do léta chtěli mít koncepci pro Vesec, Doubí a Gagarinovu,“ dodal Zámečník.

Reklama

Doporučované