Hlavní obsah

Ulice v Liberci pod Hokejkou budou jednosměrné. Přibude míst k parkování

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ulice na libereckém sídlišti pod největším panelovým domem ve městě zvaném Hokejka budou jednosměrné.

Článek

Oficiálně tak přibude přes 500 míst k parkování, ve skutečnosti jich bude podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) méně. „Na mnoha místech to bude více méně legalizace současného stavu,“ řekl Šolc novinářům.

U jednosměrných ulic v oblasti ohraničené ulicemi Hlávkova a Vrchlického budou moci řidiči parkovat na silnici podélně. „Dnes zde parkují přibližně dvě stovky vozidel, na mnoha místech v rozporu se zákonem. Touto organizací dopravy vznikne 505 až 525 nových legálních parkovacích míst,“ dodal radní Petr Židek (ODS).

Přeznačení ulic by měli pracovníci libereckých technických služeb v části sídlišť Ruprechtice a Nové Pavlovice provést o letních prázdninách, radnice za to zaplatí přes milion korun. Mimo jiné budou muset technické služby odstranit skoro 120 dopravních značek.

Ve dvakrát zalomeném jedenáctipodlažním domě Hokejka o délce 380 metrů je téměř 600 bytů. V nejbližším okolí vymezeném ulicemi Vrchlického, Hlávkova a Na Pískovně je dalších skoro 1400 bytů. Míst k parkování je v této oblasti ale jen asi 1000, z toho zhruba 750 venkovních. Dalších 250 až 350 aut podle dřívějšího průzkumu radnice stojí v noci na místech, kde by neměla být odstavená.

Pomoci by mělo i rozšíření parkoviště u Hokejky, které je na prostranství vedle Hlávkovy ulice. Jeho kapacita by měla stoupnout o 100 na 153 míst. Práce za více než pět milionů korun na jeho rozšíření začaly letos na jaře. Jak ale opozice před několika týdny upozornila, město v té době nemělo ještě vydané stavební povolení. Šolc zahájení stavby před ukončením řízení u stavebního úřadu zdůvodnil tím, že by jinak letos parkoviště nestihli rozšířit do míst, kde byla dosud zeleň. Práce jsou nyní pozastavené a radnice čeká na vydání stavebního povolení. Šolc předpokládá, že ho dostanou v průběhu června.

Reklama

Doporučované