Hlavní obsah

V Liberci začne v pondělí rekonstrukce mostů na průtahu, dají se čekat kolony

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Motoristy v Liberci čeká náročné období, v pondělí začne dlouho připravovaná rekonstrukce dvou mostů na průtahu Libercem, který je nejzatíženějším silničním úsekem v Libereckém kraji.

Článek

Podle posledního sčítání tudy denně projede více než 51 000 automobilů. Doprava na úseku dlouhém zhruba 1,5 kilometru bude od pondělí svedena na polovinu vozovky, a ve špičkách se tak v obou směrech dají čekat dlouhé kolony.

„Během stavby bude veškerá doprava svedena na jeden jízdní pás ve směru na Turnov, a to v režimu 2 + 1 (dva pruhy ve směru na Turnov). Provoz na stávajícím levém jízdním pásu silnice I/35 bude po celou dobu výstavby vyloučen mezi exity 23 a 21,“ sdělila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Dana Zikešová.

Rekonstrukce přijde podle ní na 377 milionů korun včetně DPH. Stavba by měla skončit do října příštího roku, krajský úřad zatím dopravní omezení na průtahu povolil do konce dubna 2023.

„Jde o rozsáhlou stavební akci, kterou je nezbytné provést. Mosty jsou po půl století intenzivního provozu ve špatném stavu. Chci apelovat na všechny řidiče, aby se obrnili trpělivostí a vytrvali. Výsledek bude stát za to a opravený průtah bude odpovídat dopravním požadavkům současné doby,“ doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Mosty čeká demolice a nahradí je nové, zásadní proměna čeká i nájezdovou rampu od Jablonce, která má nyní malý poloměr oblouku a dochází tam často k nehodám.

Řidiči nebudou moci ze směru od Turnova odbočit na I/14 na Jablonec a nebude možné ani najet ze silnice I/14 od Jablonce na průtah směrem na Děčín. Uzavřen bude kvůli stavbě i sjezd z I/14 směrem k liberecké Home Credit Areně. Průjezdný zůstane nájezd z I/14 směrem na Turnov a také sjezd ve směru od Děčína na Jablonec.

Připravené jsou objízdné trasy. Motoristé, kteří pojedou od Jablonce na Děčín, musí opustit silnici číslo I/14 už v Zeleném Údolí, odkud vede objížďka po Vratislavické ulici, přes Poštovní náměstí a po ulici Dr. Milady Horákové ke světelné křižovatce s Čechovou ulicí a dál po Šumavské, odkud se napojí na průtah. Nákladní automobily nad 3,5 tuny neprojedou po ulici Dr. Milady Horákové, objízdná trasa pro ně povede z Poštovního náměstí po Hodkovické ulici k Makru.

Řidiči, kteří pojedou ve směru od Turnova na Jablonec, musí využít sjezd u Makra nebo sjezd ke kruhovému objezdu v ulici České mládeže. V obou případech vede objízdná trasa po Hodkovické ulici, přes Poštovní náměstí, dál po Vratislavické ulici až do Zeleného Údolí, kde se napojí na I/14 na Jablonec. Rekonstrukce prvního z mostů si navíc vyžádá částečné uzavření ulic Doubská, Mostecká a Otavská, které vedou přímo pod ním. Uzavřené budou minimálně po dobu demolice mostu.

Reklama

Související témata:

Doporučované