Hlavní obsah

V liberecké knihovně začaly Krajské týdny pro neziskový sektor

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Krajské vědecké knihovně v Liberci začaly Krajské týdny pro neziskový sektor 2022 s podtitulem „Společně pomáhat je radost“.

Článek

Akce, která představuje práci neziskových organizací v Libereckém kraji, má více než dvacetiletou tradici. Loni se poprvé neuskutečnila, protože knihovna byla stejně jako celá společnost v tuto dobu kvůli koronavirovým opatřením zavřená. Knihovna do března nabídne návštěvníkům přednášky, poradenské služby, výstavy, prázdninové dílny pro děti nebo divadlo, řekla dnes novinářům za organizátory Ivana Hujerová z Libereckého kraje.

Jedním z organizátorů týdnů pro neziskový sektor je Asociace nestátních neziskových organizací Libereckého kraje (ANNOLK), která vznikla před 20 lety a dnes v kraji sdružuje 54 organizací. V posledních dvou letech v souvislosti s pandemií organizace musely omezit svou práci. „Většina organizací se věnovala přímo svým klientům, nepořádali jsme setkáni, nebo jen on-line,“ řekla za asociaci Alena Kejzarová. Týdny jsou tak po dvou letech opět možností se potkat, vyměnit si zkušenosti a představit svou práci a služby široké veřejnosti.

Mezi organizacemi, které se v rámci týdnů pro neziskový sektor představí poprvé, je Regionální dobrovolnické centrum provozované humanitární organizací ADRA. „Naše centrum je tady třetí rok, snažíme se všemi prostředky šířit myšlenku dobrovolnictví a věříme, že to pomůže přilákat další dobrovolníky. Všechny organizace jsou na polovičních počtech než byly před pandemií,“ řekl ČTK Michal Čančík. Na mimořádné události podle něj lidé hodně reagují, ale chybí dobrovolníci, kteří se práci věnují dlouhodobě a systematicky. „To je třeba znovu oživit,“ dodal.

Podle Čančíka ubylo s koronavirem dobrovolníků, kteří třeba pravidelně navštěvují lidi v nemocnicích nebo seniory. „Zařízení byla často dlouhou dobu zavřená, takže tam dobrovolníky vůbec nepustili, řada dobrovolníků je seniorského věku a patří do rizikové skupiny, vyřazovalo to i spoustu lidí, kteří nebyli očkovaní,“ řekl Čančík. Své podle něj udělala i masivní kampaň, která lidi přesvědčovala, aby se nenavštěvovali, nikam nechodili a zůstali doma. Teď je podle Čančíka čas to změnit a pomoci tomu může právě podobná akce.

V Libereckém kraji působí desítky neziskových organizací k nejznámějším patří Sokol, dobrovolní hasiči, Skauti nebo Český červený kříž. „Práce neziskových organizací si velmi vážíme a dlouhodobě je podporujeme. Pevně věřím, že Krajské týdny pro neziskový sektor poskytnou organizacím dostatečný prostor na představení jejich práce i poslání,“ řekl krajský radní Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj podle Ulvra neziskové organizace finančně podporuje z rozpočtu i z výtěžků benefičních akcí, jakou je například tradiční hejtmanský ples. Nabízí poradenské služby, pořádá pro ně setkání a semináře.

Reklama

Doporučované