Hlavní obsah

Regionální muzeum v Chrudimi naplánovalo na letošní rok 12 výstav

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Regionální muzeum v Chrudimi naplánovalo na letošní rok 12 výstav. V lednu již začalo vystavovat staré kočárky, panenky, gramofony, fotoaparáty a kamery ze sbírky Vandy Rektorisové a Michala Klokočníka.

Článek

Další expozice jsou většinou více či méně spojené s městem nebo jeho širším okolím.

V březnu bude zahájena výstava 600+1 let od tažení Jana Žižky východními Čechami 1421. Husité tehdy ovládli podstatnou část tohoto území. Mezi města, která obsadili a připojili ke svému svazu, patřila také Chrudim. Menší výstava v březnu ukáže velikonoční svátky a jejich tradice a symboly.

Expozice Tajemství půdy od 7. dubna představí málo známý židovský zvyk odkládání předmětů, které již neplní svou roli v náboženském životě židovské obce. Tento obyčej se označuje jako geniza. Židovské muzeum v Praze se průzkumu geniz věnuje od 90. let 20. století, východní Čechy jsou oblastí na genizové nálezy velmi bohatou. „V rámci výjimečné výstavy v Regionálním muzeu v Chrudimi se předměty z východočeských geniz navrátí na čas do kraje svého původu a spolu s nálezy z dalších lokalit přenesou návštěvníky na půdy dnes již většinou opuštěných modliteben a autentickým způsobem seznámí návštěvníky s mnoha dalšími zvyky židovského náboženství,“ uvedlo muzeum.

V plánu jsou také výstava o Průmyslovém muzeu pro východní Čechy, předchůdci dnešního Regionálního muzea v Chrudimi, nebo interaktivní výstava Stroj času zaměřená na prezentaci činností a řemesel našich předků zapůjčená z Muzea Vysočiny v Jihlavě. V září začnou expozice k desetiletému výročí zařazení geoparku Železné hory do sítě národních geoparků a k 31 letům existence Chráněné krajinné oblastí Železné hory. Menší výstava bude věnovaná chrudimskému děkanovi Josefovi Liboslavovi Zieglerovi, který patřil k osobnostem českého národního obrození první poloviny 19. století.

V listopadu až lednu budou moci lidé přijít do muzea na expozici Světci adventního období. Otevře se také výstava ke 110. výročí narození akademické malířky Věry Vovsové, která většinu svého života žila a tvořila v Pardubicích a v Nasavrkách. Na závěr roku bude v prosinci zahájena výstava Tajemství vějířů, která představí vývoj a různé typy vějířů napříč Evropou a Asií od nejstarších známých zobrazení až po 20. století.

Reklama

Související témata:

Doporučované