Hlavní obsah

Krnov plánuje investice do oprav bytů ve výši 21 milionů, více než loni

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice letos plánuje investice do oprav svých bytů ve výši 21 milionů korun. Bude to o 7,5 milionu více, než za opravy město utratilo loni. Město Krnov vlastní více než 1500 bytů. Letos město zvýšilo nájemné ve svých bytech.

Článek

„Do oprav bytů jsme v minulém roce investovali 13,4 milionu korun. Nešlo jen o opravy a celkové rekonstrukce uvolněných bytů, ale také o veškeré opravy bytů již obsazených,“ uvedl Jan Šrubař z odboru investic a správy majetku. Padesát neobsazených bytů se v roce 2021 podařilo městu zrekonstruovat a nabídnout k pronájmu.

V současnosti odbor registruje 118 volných bytů. „Z toho se 25 bytů opravuje, u sedmi bytů se zpracovává zadání k opravám a ve třech bytech stačí vymalovat a můžeme je nabídnout zájemcům. Do poloviny roku bychom chtěli počet neobsazených bytů stáhnout na polovinu,“ řekl Šrubař. Rychlejšímu tempu oprav brání jejich rozsah a finanční náročnost. V průměru radnici oprava jednoho bytu vyjde na 300 tisíc korun.

Město vlastní 1535 bytů, 77 bytů čeká demolice. Letos radnice ve svých bytech zvýšila nájemné. Nejčastěji o deset korun na metr čtvereční. Jejich obyvatelé tak za něj nyní platí 65 korun. Naposledy se bydlení v městských bytech v Krnově na Bruntálsku zdražovalo v roce 2019. I tehdy to bylo o deset korun.

Starosta Tomáš Hradil (Krnovští patrioti) řekl, že město chce vyšší výnos z nájemného investovat zpět do bytů. „V následujících měsících a letech chceme zvýšit tempo investic do bytového fondu a dalších nemovitostí v majetku města,“ řekl. Podle něj se nájemné v městských bytech pohybuje dlouho výrazně pod realitou na komerčním trhu bydlení. „Sazby máme navíc nižší než řada měst v Moravskoslezském kraji. Nárůst by neměl ekonomicky dopadnout na nejchudší domácnosti, mohou si totiž žádat úřad práce o kompenzace ve formě příspěvku nebo doplatku na bydlení,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované