Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj pěti miliony korun podpoří filmová natáčení v regionu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pěti miliony korun podpoří letos Moravskoslezský kraj filmaře, kteří budou své snímky natáčet v regionu. Kraj bude dotovat čtyři celovečerní filmy, jeden seriál a jeden dokumentární film.

Článek

Cílem dotačního programu je podle mluvčí rozvíjet filmovou tvorbu, posílit cestovní ruch a zlepšit image kraje. „Kraj nabízí nespočet atraktivních a neokoukaných lokací, nádhernou přírodu, svéráznou atmosféru, ale také talentované profesionály, kteří mohou filmové štáby obohatit nejen v rámci technického zajištění, ale i před kamerou. Filmový průmysl je koncentrovaný hlavně v Praze, rádi bychom k nám přenesli větší pozornost. Natáčení filmů totiž posiluje ekonomiku a zároveň pomáhá na náš kraj upozornit jako na místo, které má co nabídnout,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Krajskou dotaci mohou filmaři využít například na pronájem lokací, techniku nebo kompars. „Tedy na samotné natáčení v našem kraji, nikoli na přípravu filmu nebo jeho postprodukci. Mezi našimi podmínkami je také, že podpořené produkce musí v našem regionu utratit minimálně dvojnásobek částky, kterou od kraje dostaly,“ uvedl Curylo. Dodal, že z dotačního programu se podporuje umělecká tvorba, a dotaci tak nemohou získat například produkce instruktážních, turistických, propagačních nebo reklamních filmů.

Nejvyšší podporu získal od kraje připravovaný absolventský snímek Mord, který se celý natáčí v regionu, konkrétně na Osoblažsku a Krnovsku. Kraj podpořil například i pohádku Alchymistka zakletá v čase, koprodukční film Human Instinct nebo komedii Za vším hledej ženu. „Podpořený dokumentární film Ta druhá se bude věnovat silnému příběhu středoškolačky, která si jako starší sestra autistické dívky hledá své vlastní místo. Dokument, který se bude natáčet hlavně v Novém Jičíně, je spolufinancovaný také Státním fondem kinematografie,“ doplnila mluvčí kraje Nikola Birklenová.. Posledním podpořeným projektem je seriál režiséra Vladimíra Skórky Liga mužské moudrosti.

Příchozí produkce mohou využívat služeb Moravskoslezské filmové kanceláře. „Je skvělé, že dotační program, na jehož obsahu se filmová kancelář velkou měrou podílela, se podařilo zopakovat. S několika produkcemi, které byly letos podpořeny, jsme již dlouhodobě v kontaktu. Pro film Human Instinct jsme pomáhali hledat lokace již před několika lety a je skvělé vidět, jak dlouhou cestu film urazil. Výjimkou však nejsou ani nestandardní požadavky, pro jeden z filmů podpořených v minulé výzvě jsme tak třeba sehnali kulečníkový stůl, nebo pomáhali zajišťovat myslivecké rekvizity. Obecně nás ale velmi těší, že produkce začínají častěji poptávat místní techniku či filmové profesionály,“ uvedla Hana Vítková z Moravskoslezské filmové kanceláře.

Reklama

Doporučované