Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj získal dotaci na provoz center duševního zdraví

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Centra duševního zdraví byla dosud financována z evropských fondů. Centra, která propojují zdravotní a sociální služby, jsou mezičlánkem mezi ambulantní psychiatrickou péčí a specializovanou hospitalizací.

Článek

Kraj od ministerstva zdravotnictví dostal 20 milionů korun, z této dotace bude letos platit provoz sociální části center, zdravotní část pak hradí zdravotní pojišťovny. „Zdraví duše je stejně důležité jako zdraví těla. Je určitě dobře, že se péče o duševní zdraví dostává do popředí zájmu. Duševnímu onemocnění navíc nejčastěji podléhají mladí lidé do 24 let, je proto potřeba psychické potíže co nejdříve odhalit a co nejúčinněji řešit,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Upřesnil, že kraj od státu získal příspěvek na provoz tří center duševního zdraví - v Ostravě, Opavě a Frýdku-Místku. „Prostředky budou také využity na multidisciplinární tým se zaměřením na děti a adolescenty, který vznikl při Fakultní nemocnici Ostrava,“ řekl Navrátil. Dodal, že centra slouží například mladistvým, lidem s demencí nebo závislostí a také lidem s nařízeným ochranným léčením.

Centra duševního zdraví vznikla v souvislosti s reformou psychiatrické péče. „Mají být jakýmsi mezičlánkem mezi ambulantní a lůžkovou péčí. Jejich posláním je snižovat množství hospitalizací nebo zkracovat jejich délku. A také naopak – sociální rehabilitace mají napomáhat hospitalizovaným v návratu do běžného života a jejich začlenění zpět do společnosti. Často se totiž stává, že někteří klienti návrat do běžného hůře zvládají, pomoc sociálních pracovníků pak může zabránit opakované hospitalizaci. Propojení zdravotních a sociálních služeb poskytovaných současně na jednom místě je tak velkou výhodou těchto center,“ doplnil náměstek.

Připomněl, že centra duševního zdraví nemají suplovat psychologickou či psychiatrickou zdravotní péči. Multidisciplinární týmy působící v těchto centrech by měly pomáhat klientům z dané spádové oblasti. Klienti ovšem musí splňovat také podmínku, že jejich stav vyžaduje zdravotní a zároveň i sociální péči. Zájemci mohou Centra duševního zdraví kontaktovat přímo, případně prostřednictvím rodinného příslušníka, všeobecného lékaře nebo například sociálního pracovníka obce. Žádanka o vyšetření od lékaře není nutná.

Reklama

Doporučované