Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské uvede baletní fantazii Mahlerovy vzpomínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto.

Reklama

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) uvede odkládanou premiéru baletní fantazie Mahlerovy vzpomínky. Připravuje ji od března kvůli epidemii koronaviru a vládním nařízením ji ale dosud uvést nemohlo.

Článek

„S baletním souborem NDM inscenaci připravil norský choreograf Jo Strømgren. Premiéra se uskuteční v Divadle Jiřího Myrona 2. prosince,“ řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Světová premiéra Mahlerových vzpomínek měla být v Divadle Jiřího Myrona původně už 27. března. S ohledem na opatření vlády se ale konat nemohla. Divadlo ji proto přesunulo do nové sezony.

Jo Strømgren, který představení připravoval přímo v Ostravě, takto pracoval v 60 zemích světa a vytvořil na 150 choreografií. Je rezidenčním choreografem Norského národního baletu.

Výsledná ostravská inscenace je Strømgrenovým pohledem na dobu, život a tvorbu Gustava Mahlera. Stejně tak ale může v divákovi vyvolat vzpomínky na jeho rodinu v dávné minulosti, přiblížit dobu, v níž žil Gustav Mahler. Strømgren je také autorem scény, vizuálních a světelných efektů k inscenaci.

„Mahlerovy vzpomínky chtěl Jo Strømgren vytvořit na Moravě, v zemi, kde Mahler strávil část života, kde má kořeny,“ řekla šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová. V Ostravě vytvořil originální dílo, které může po světové premiéře jít dále do světa. „Pro nás to byla úplně nová pracovní i umělecká zkušenost,“ doplnila Dřímalová.

Reklama

Doporučované