Hlavní obsah

O studium na Ostravské univerzitě je nejvyšší zájem za pět let

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Přihlášku o studium na Ostravské univerzitě si letos podalo více než 12 000 zájemců, což je proti loňskému roku zhruba osmiprocentní nárůst.

Článek

Počet se navíc ještě o něco zvýší, protože na vybrané studijní programy je stále možné se hlásit. ČTK to dnes sdělila mluvčí univerzity Lucie Fremrová.

Loni v březnu evidovala Ostravská univerzita 11 173 přihlášek ke studiu, letos je to zatím 12 103. Největší zájem je již tradičně o pedagogickou, lékařskou a filozofickou fakultu. „Pro uchazeče jsme vytvořili speciální webovou stránku StudujOstravskou.cz, na které jsou snadno dostupné všechny důležité informace a kde probíhaly mimo jiné také on-line dny otevřených dveří. S uchazeči jsme se setkávali také osobně, a to u nás na fakultách anebo na samotných středních školách, kam s našimi studenty jezdíme Ostravskou univerzitu a její studijní programy představovat,“ uvedla mluvčí univerzity Fremrová.

Nejvyšší nárůst zájmu podle ní univerzita zaznamenala u lékařské fakulty, na kterou letos směřovalo o 42 procent přihlášek více. Lékařská fakulta se přitom v minulosti dlouhodobě potýkala s problémy, Národní akreditační úřad tam v minulosti prověřoval pochybení při přijímání studentů. Vše vyvrcholilo v roce 2020 neudělením akreditace pro program všeobecné lékařství. Fakulta nemohla přijímat nové studenty, nakonec akreditaci loni na jaře získala, ale nikoliv na standardních deset let, ale pouze na pět a loni po roční pauze opět nabírala zájemce o studiu.

Studenty láká i přírodovědecká fakulta, kde počet přihlášek podle mluvčí vzrostl o více než 23 procent. „Nárůst přihlášek nás velmi potěšil, v tuto chvíli se ale jedná pouze o indikátor zájmu. Spokojeni budeme, až zaznamenáme také nárůst zapsaných studentů do našich programů. Nicméně už tento projevený zájem ukázal, že uchazeče láká perspektiva učitelského dvouoborového studia, které se zdá být jejich kariérní jistotou. A vedle toho vnímáme i otevřenější zájem studentů hlouběji poznat fungování světa, který nás obklopuje,“ uvedl děkan přírodovědecké fakulty Jan Hradecký.

Univerzita se už v minulosti zavázala, že za každou podanou přihlášku vysadí v regionu jeden strom. „Univerzita tím poukazuje na zodpovědnost vůči svému regionu i budoucím generacím. Svůj slib plní, v minulosti již zasadila více než 14 000 stromů a další vysadí hned v následujícím měsíci. V této aktivitě plánuje i nadále pokračovat,“ doplnila mluvčí.

Na Ostravské univerzitě každoročně studuje okolo 10 000 lidí. Její součástí je šest fakult.

Reklama

Doporučované