Hlavní obsah

Opavský dopravní podnik zruší od března šest z 11 trolejbusových linek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zbývající linky dopravní podnik přečísluje a částečně změní jejich trasy. V ranních a odpoledních špičkách budou spoje jezdit častěji. Důvodem je pokles cestujících a vyšší náklady na provoz MHD. Ze stejných důvodů zdraží jízdné.

Článek

„Páteřní linky 201, 203, 208 a 221 budou nově přečíslovány, četnost spojů a intervaly mezi nimi se upraví v souladu s aktuální poptávkou na přepravu po celý den,“ řekl mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný. V ranní a odpolední špičce se interval mezi spoji zkrátí z 20 na 12 minut. „V době mezi 08:30 až 13:00 bude interval zkrácen na 15 minut, od 19:00 hodin zůstane interval 30 minut,“ dodal mluvčí.

Pokud jde o ceny jízdenek, nejvíc zdraží jízdné placené v hotovosti u řidiče při nástupu a to z 20 na 30 Kč. Ostatní jízdné zdraží nejčastěji o dvě koruny. Klasické jízdenky placené kartou a aplikací ODIS či bankovní kartou zdraží ze 13 na 15 Kč.

„Cílem změn je optimalizovat počty i trasy některých linek, optimálně proložit spoje různých linek na souběžných trasách a současně upravit časové prodlevy pro cestující při přestupech,“ řekl ředitel Městského dopravního podniku Opava Pavel Gebauer. Hlavní přestupní zastávkou zůstává stanice Divadlo, kde budou jízdní řády nastaveny tak, aby na sebe spoje navazovaly.

Trolejbusová doprava omezí výkon o pět procent, provoz autobusů zůstane beze změn.

Opavský dopravní podnik nyní provozuje 15 autobusových a 11 trolejbusových linek v celkové délce přes 210 kilometrů. Na trasách 34 autobusů a 33 trolejbusů obhospodařuje 225 zastávek. Ročně spoje najedou bezmála 1,9 milionu kilometru a za běžných okolností přepraví kolem devíti milionů cestujících.

Reklama

Doporučované