Hlavní obsah

Pokračovatelé díla malíře Zdeňka Buriana budou vystavovat v Opavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Slezské zemské muzeum

Ilustrační foto.

Reklama

Slezské muzeum připravilo výstavu tří umělců, kteří navazují na dílo proslulého malíře pravěku Zdeňka Buriana. Expozice Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana představí práce Arnošta Hanáka, Petra Modlitby a Vlada Rimbaly.

Článek

Výstava bude v Památníku Petra Bezruče k vidění od 25. února do konce roku. „Tito výtvarníci jsou představiteli takzvaného paleoartu. Ve své tvorbě se věnují paleontologickým a paleoantropologickým rekonstrukcím, při tvorbě svých prací spolupracují také s přírodovědci a antropology. Ve svém díle navazují na dílo Zdeňka Buriana,“ uvedla pracovnice muzea Jana Polášková.

Výstava představujeme průřez tvorbou těchto tří autorů, kteří jsou rovněž knižními ilustrátory. Prostřednictvím vystavovaných olejomaleb, maleb i kreseb, zachycujících tehdejší faunu i flóru, může návštěvník nahlédnout do jednotlivých období pravěku od prvohor až po čtvrtohory. „Obrazy zachycují pozoruhodný život pravěku nejen na souši, ale také pod hladinou moře. Nahlédneme tak do karbonských pralesů a močálů, spatříme podmořský křídový útes, setkáme se s dinosaury, srstnatými mamuty i nosorožci,“ doplnila.

Mezi obrazy je pak i dílo znázorňující prvního českého dinosaura – burianosaura.Tento druh, pojmenovaný právě po Zdeňku Burianovi, poprvé odborníci popsali v roce 2017 na základě objevu fosilie stehenní kosti a několika dalších fosilních fragmentů u Kutné Hory. Výstavu doplňují knihy s ilustracemi výtvarníků a také paleontologické ukázky zkamenělin dávných živočichů i rostlin.

Reklama

Související témata:
Tvorba

Doporučované