Hlavní obsah

V zoo Ostrava se začne stavět parkovací dům. Má pomoci řešit nedostatek míst

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V ostravské zoologické zahradě začne v tomto měsíci výstavba nového parkovacího domu. Měl by pomoci řešit nedostačující počet parkovacích míst u zoo.

Článek

Stavba za téměř 137 milionů korun bez DPH by měla být hotova příští rok před zahájením hlavní návštěvnické sezony. Novinářům to dnes řekl ředitel zahrady Jiří Novák.

Situace s parkováním v okolí zoo je dlouhodobě problematická, zvláště ve dnech s vyšší návštěvností. Zájem o návštěvu zoo navíc po období koronavirové pandemie roste, během prvních měsíců letošního roku zoo zaznamenala rekordní návštěvnost.

„Zoologická zahrada Ostrava je turistickým cílem a velice oblíbeným. Oproti jiným zoologickým zahradám má jinou strukturu návštěvníků. Do Ostravy přijíždí hodně návštěvníku z Polska a ze Slovenska. Polská klientela tvoří zhruba 40 procent celkové návštěvnosti,“ uvedl Novák. „Přes 50 procent návštěvníků jsou lidé ze vzdálenějších regionů a tito návštěvníci pochopitelně přijíždějí auty a málo využívají městskou hromadnou dopravu. Samozřejmě na to musíme reagovat,“ dodal.

Nyní je v zoo 522 míst na třech parkovacích plochách. Nový parkovacím dům, který umožní parkování na dvou podlažích a také střeše, nabídne 191 míst pro automobily, dvě stání pro elektromobily, šest míst pro motocykly a 12 míst pro kola v krytém přístřešku. Sjednotí se také odbavovací systém a součástí objektu bude i sociální zázemí. Dodavatel si staveniště přebere v tomto týdnu a práce tak fakticky začnou před prázdninami. „Kdybychom se rozhodli začít až po sezoně, tak bychom sice ušetřili tuto sezonu, ale zákonitě bychom stavbu protáhli do sezony příští, takže nebylo na co čekat i vzhledem k rostoucím cenám,“ doplnil Novák.

Kvůli stavbě se od 20. června uzavře takzvané dolní parkoviště s kapacitou 247 míst, které je využíváno hlavně o víkendech a svátcích, o prázdninách i ve všední dny. Zoo během výstavby zajistila pro návštěvníky náhradní parkovací místa, která jsou sice v delší vzdálenosti než současná parkoviště, ale návštěvníci tam budou moci parkovat zdarma nebo za sníženou cenu. Po celý týden budou moci využívat plochu u PKP Cargo International, o víkendech i parkoviště u Revírní bratrské pokladny a areál technických služeb v Radniční ulici.

„Veřejnou zakázku na výběr dodavatele stavby jsme vyhlásili v lednu tohoto roku, přihlásilo se 13 firem. Jako hlavní kritéria jsme dali nejenom nabídkovou cenu, ale i časové hledisko, tedy kritérium doby realizace,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO). Vítězná firma nabídla nejnižší cenu i nejkratší čas výstavby, která by měla trvat 43 týdnů. Město původně předpokládalo náklady na stavbu 185 milionů korun.

Při řešení problematické dopravní situace v okolí zoo dlouhodobě pomáhá městská policie. Podle ředitele Miroslava Plačka strážníci v okolí zahrady budou preventivně působit i nadále. „Našim hlavním úkolem bude zajistit průjezdnost pro občany a MHD. Druhým úkolem bude informovat řidiče, kde mohou zaparkovat, a kde jsou náhradní místa,“ uvedl Plaček. Připomněl, že v současnosti strážníci na místě musí opakovaně řešit parkování mimo vyznačené plochy nebo na trávě.

Reklama

Doporučované