Hlavní obsah

Vražné na Novojičínsku chystá oslavy 200 let svého slavného rodáka Mendela

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Mendelova univerzita v Brně.

Reklama

Obec Vražné na Novojičínsku chystá oslavy letošních 200 let od narození svého slavného rodáka, zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela.

Článek

„Chceme například vystavit rekonstruovanou křtitelnici, z níž byl Mendel pravděpodobně pokřtěn, a v blízkosti jeho rodného statku v místní části Hynčice vysadit 200 hrušní. Připravujeme i obnovu expozice o Mendelovi, bude ale hotova zřejmě až příští rok a obec na to shání peníze,“ řekla starostka Vražného Gabriela Grzegorzová (Vražné - obec 21. století).

Současná expozice v Mendelově rodném domě je z roku 2007. „Jsou to panely s texty, s fotkami, jsou tam odkazy na všechna místa, kde Mendel působil, jsou tam dokumenty, které vytvořil. Ale když se podívám na dnešní dobu a dnešní generaci, která vyžaduje něco jiného, tak pro ně není zajímavá. A my chceme zacílit hlavně na mladší generaci,“ řekla starostka.

Připravovaná expozice má být podle ní interaktivní a hravá. „Budou tam interaktivní panely, bude tam stroj genetiky, se kterým si budou moci hrát, bude tam i badatelna, uvidí tam pod mikroskopem, jak Mendel mohl pozorovat ve své době a zkoumat různé věci,“ řekla Grzegorzová.

Expozice nechce ukázat Mendela jenom jako genetika. „To je samozřejmě úplně to největší, jak je Mendel prezentován. Ale on se věnoval spoustě jiných věcí, byl to meteorolog, byl to včelař. Chceme ukázat návštěvníkům a dětem i tyhle jeho stránky,“ řekla starostka.

Náklady na vybudování nové expozice se odhadují na 22 milionů korun, které obec ve svém rozpočtu nemá. Nyní proto shání peníze. O pomoc s financováním žádá i vládu.

Gregor Johann Mendel se narodil ve slezských Hynčicích, dnešní místní části Vražného, 22. července 1822. Do dějin se zapsal jako zakladatel nauky o dědičnosti. Své pokusy s křížením hlavně hrachu shrnul do tří základních zákonů, které se staly základem moderní genetiky. Mendel se zabýval také křížením včel a meteorologií, byl opatem kláštera ve Starém Brně. Zemřel 6. ledna 1884.

Reklama

Doporučované