Hlavní obsah

Zájem o ozdravné pobyty pro ostravské děti byl rekordní

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zájem ostravských základních a mateřských škol o ozdravné pobyty byl letos nejvyšší od roku 2010, kdy město založilo speciální fond, z něhož dotuje rekreaci dětí na čerstvém vzduchu. Na pobyty vyrazilo více než 5000 dětí.

Článek

„Obdrželi jsme 40 žádostí škol zřizovaných městem a čtyři žádosti soukromých škol. K absolvování ozdravného pobytu se v rámci tohoto programu přihlásilo nejvíc dětí v historii existence fondu, celkem 5084. Jsem ráda, že jsme žádné žádosti nemuseli krátit, a mohli jsme pokrýt všechny požadavky. Ve fondu jsme měli dostatek finančních prostředků z předchozí sezony, kdy se žádné pobyty v horách nemohly uskutečnit kvůli pandemii spojené s onemocněním covid-19,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Školy mohou z fondu získat příspěvek 6000 korun na jednoho žáka. „Z fondu mohou být hrazeny náklady na pobyty v délce minimálně 14 dnů v oblasti s odpovídající kvalitou ovzduší. Z prostředků lze hradit ubytování, stravování, dopravu, doprovodný program ozdravného charakteru, pojištění a poplatky. Stravování musí odpovídat minimálně standardům pro školní stravování a ubytování stanoveným podmínkám pro pobyt dětí ve školách v přírodě,“ připomněla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Do fondu bylo od jeho zřízení z rozpočtu města postupně převedeno 157,5 milionu korun a přispívají do něj i některé průmyslové podniky. Z městského fondu byly dosud podpořeny pobyty pro více než 23 tisíc dětí. „Věřím, že finanční příspěvek 6000 korun na jednoho žáka je pomoc pro rodinný rozpočet. Navíc pro některé rodiny to je jediná možnost během roku, kdy se jejich děti dostanou ven z městského prostředí,“ uvedla Šebestová. Děti se nejčastěji jezdí rekreovat do Beskyd, ale také do Orlických hor či Jeseníků.

Ostrava se podobně jako značná část Moravskoslezského kraje potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší, na které se podílejí průmysl, doprava i topení v domácnostech. Nejhorší je situace v období topné sezony.

Reklama

Doporučované