Hlavní obsah

Zemědělci na Opavsku jsou dlouhodobě nespokojeni s intenzitou lovu divočáků

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zemědělci a majitelé zemědělských pozemků na Opavsku jsou dlouhodobě nespokojeni s intenzitou lovu divočáků. Černá zvěř je podle nich přemnožená a působí jim velké škody.

Článek

Podle zemědělců někteří provozovatelé honiteb stavy nedostatečně redukují a zvěř pak působí statisícové škody. Opavští zemědělci vedou spor o stav černé zvěře několik let. V říjnu 2019 uspěli, když opavský magistrát rozhodl, že myslivci musí při odlovu divočáků zvýšit svou aktivitu, a to v 18 honitbách na Opavsku. „Nic se ale nestalo. Rozhodnutí je už pravomocné a odlov je stále nedostatečný. Proto jsme podali trestní oznámení na opavského úředníka, který v tomto směru nečiní žádné kroky,“ řekl zemědělec z Jakartovic Jiří Michalisko, který zastupuje několik nespokojených kolegů.

Podle něj je problém u provozovatelů komerčních honiteb. „Ti chovají živé terče pro majetnější lovce. Za střelení divočáka se platí okolo 8000 korun. Tito lidé nemají zájem, aby se povolenky rozdaly a lovci jim šli pomoci zredukovat stav divočáků,“ řekl zemědělec.

Zemědělci podali dokonce trestní oznámení na úředníka opavského magistrátu, který má problematiku na starost. Jindřich Hrbáč z odboru životního prostředí ale své pochybení odmítá. Podle něj je obtížné provozovatele honiteb donutit, aby stav černé zvěře regulovali. „Už jsme vydali konkrétní rozhodnutí, která ukládala povinnost snížit stav divočáků. Problematika je ale rozsáhlá a komplikovaná. Vývoj sledujeme a požadujeme další kroky vedoucí k nápravě. Problém je ale administrativně hodně náročný. Je obtížné rozhodnutí vymoci,“ uvedl Hrbáč. Žádnému z provozovatelů problémových honiteb podle něj zatím jeho úřad neuložil sankci. „Dostávám se do neprobádaných vod správního řízení. Ani náš nadřízený orgán mnohdy netuší, jak by se mělo postupovat,“ řekl Hrbáč.

Podle Michaliska jsou divočáci na Opavsku, kde je 42 honiteb, silně přemnoženi. „Odhadujeme, že jejich populace tady čítá okolo 15 tisíc kusů, reálně by jich tady mělo být okolo 500. Přemnožení se pak projevuje na škodách, které nám zvěř působí,“ řekl zemědělec.

Hrbáč s takovými počty nesouhlasí a číslo 15 tisíc je podle něj nereálně vysoké. „Počty odlovených kusů kolísají v letech. Jeden rok to bylo 2000 kusů, další počet poklesl na 1100 kusů. Letos a loni navíc počty ovlivnil i koronavirus. Jednak je méně lovců, navíc je v přírodě více lidí a zvěř nemá klid. Možnosti lovu jsou komplikované,“ doplnil.

Podle úředníků opavského magistrátu škody nyní zemědělcům vznikají ve větší míře. Podle nich však nejsou dostatečně důslední při vymáhání jejich náhrady. Zemědělci a majitelé pozemků na Opavsku ale poukazují na to, že odlov černé zvěře má být celoroční. To se v regionu podle nich neděje. „Už delší dobu požadujeme navýšení ročního limitu odstřelu z 2000 na 3000 kusů. Přístup myslivců i úředníků je ale spíše chovatelský. Máme také pocit, že se odlov soustředí na podzimní období, kdy se konají komerční lovy a odstřel kance mohou provozovatelé honitby zpoplatnit,“ tvrdí Michalisko. Myslivci takto podle něj upřednostňují své ekonomické zájmy.

Největší problémy v okrese jsou v okolí Skřipova. Tamní honitbu provozují opavské městské lesy. Lesy jsou majetkem města. V této honitbě o ploše přesahující 2000 hektarů je podle normy povolen výskyt maximálně 23 kusů černé zvěře. Podle Michaliska je skutečnost mnohonásobně vyšší. Ročně tam je odloveno přibližně 200 divočáků.

Reklama

Doporučované