Hlavní obsah

Jeseník zvýší od příštího roku příspěvek na narozené děti z 5000 Kč na 7000 Kč

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jesenická radnice se rozhodla od příštího roku zvýšit částku za tzv. městské porodné, tedy příspěvek na nově narozené děti, a to z 5000 na 7000 korun.

Článek

Zvýšení příspěvku odráží současnou ekonomickou situaci, řekla dnes ČTK starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). Příspěvek dostanou matky s trvalým pobytem ve městě. Jeseník tímto krokem podporuje narození dětí ve městě již řadu let. Snahou radnice je zvýšit počet obyvatel a udržet ve městě mladé rodiny. Ročně se podle starostky narodí v Jeseníku zhruba 100 dětí, na porodném dosud město ročně vyplácelo kolem půl milionu korun. Počin jesenické radnice je v regionu ojedinělý.

„Jde o poděkování rodičům, kteří přivádí v Jeseníku své děti na svět, je to pro nás moc důležité. Kromě finanční podpory se je snažíme podporovat dalšími způsoby i v rámci rodinné politiky. Původně jsme měli navrženo 5000 korun, v protinávrhu bylo 7000 korun. Jde o malý rozdíl, v dnešní době to bude pro rodiny znamenat větší příspěvek, rozpočet města to určitě neohrozí,“ uvedla starostka.

Podle starostky se v Jeseníku každoročně narodí asi stovka dětí. „Letos jich je zatím kolem 80, což je při zvýšení příspěvku zhruba o 160 000 korun navíc. Pokud by peníze chyběly a dětí se rodilo více, rádi rozpočet doplníme,“ doplnila Zdeňka Blišťanová.

Městské porodné je podle zástupců radnice především poděkováním a oceněním rodin s nejmenšími dětmi za to, že se rozhodly žít v Jeseníku. Podmínkou je trvalé bydliště matky v Jeseníku nejméně rok před narozením dítěte a rodiče nesmí být dlužníky města. Vyplácením porodného chce město přispět rodinám na náklady související s narozením dítěte.

„Vypláceno bývá čtvrtletně, na slavnostním obřadu Vítání občánků, a to podle pravidel pro poskytování městského porodného. Rodičům, kteří tato pravidla splní, je předán symbolický šek na městské porodné a věcný dar,“ doplnila mluvčí radnice Markéta Kaniová.

Důvodem vyplácení porodného je podle zástupců města i úbytek obyvatel. Ve městě žilo na začátku letošního roku podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) 10 658 obyvatel, v roce 1991 to bylo podle ČSÚ 13 039 lidí a o deset let později 12 700. V jesenické porodnici, kam směřují ženy z celého okresu, se loni narodilo 239 dětí. V roce 2021 jich bylo 267 a v roce 2020 to bylo 323 dětí. Město trápí i odliv mladých lidí, kteří se po studiích do regionu nevrátí.

Porodné začalo město vyplácet od roku 2009. Tehdy byla částka vyšší, rodiče dostávali od města za narozené dítě 10 000 korun. Později zastupitelé tuto částku snížili na polovinu. Jednalo se o kompromis, protože zaznívaly i apely na úplné zrušení příspěvku.

Reklama

Doporučované