Hlavní obsah

Olomoucký kraj chce na střechy některých svých budov dát solární panely

Foto: Shutterstock.com/lalanta71, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucké hejtmanství zvažuje stavbu fotovoltaických elektráren a energetická úsporná opatření na zhruba 30 budovách, které patří kraji. Projekty si vyžádají investici 90 až 150 milionů korun, návratnost je deset až 15 let.

Článek

Na přípravu projektů chce krajský úřad získat dotaci z programu Elena. Odborníci podle Šafaříka postupně analyzovali 80 budov patřících kraji, přičemž pro stavbu fotovoltaických elektráren je nejvíce vhodných 33.

„Cílem je mít fotovoltaiku na všech budovách, kde to je možné,“ uvedl hejtmanův náměstek Jan Šafařík (Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj). Pokud se podaří fotovoltaické elektrárny na střechy budov v příštích letech instalovat, tak pokryjí část spotřeby elektrické energie, jejíž cena v poslední době výrazně vzrostla.

Šafařík uvedl, že podle hrubých odhadů by se díky vygenerovaným úsporám měla fotovoltaická elektrárna instalovaná na střeše budovy splatit v horizontu deseti až 15 let. „Doufám, že i dříve,“ podotkl.

Pro instalaci slunečních elektráren se již dříve rozhodla některá města a obce v regionu. Fotovoltaické panely byly umístěny například na střeše sportovního centra Domu dětí a mládeže v Prostějově, zajistí zhruba šestinu spotřeby elektrické energie. V obci Nemile na Šumpersku pokryje nová fotovoltaická elektrárna na střeše čistírny odpadních vod bezmála třetinu její celoroční spotřeby. Fotovoltaická elektrárna, kterou tam vybudovala společnost ČEZ ESCO, ročně vyrobí 19 MWh elektrické energie.

Reklama

Doporučované