Hlavní obsah

Olomouc rozšířila kamerový systém o místa, kudy procházejí fotbaloví fanoušci

Foto: Ronald Rampsch, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoučtí strážníci mají pod kamerovým dohledem celou trasu, kudy procházejí od hlavního vlakového nádraží na svá utkání hokejoví a fotbaloví fanoušci. Městská policie ve městě rozšířila svůj kamerový systém o nové kamerové body.

Článek

Umístěny jsou právě v těchto lokalitách, informoval dnes ČTK mluvčí strážníků Petr Čunderle. Celý kamerový systém, který v krajském městě funguje již 24 let, nyní čítá již tři desítky stacionárních kamer. Náklady na jeho rozšíření vyšly na více než 1,5 milionu korun.

Čtyři nové kamerové body jsou na Masarykově třídě u Moravy a Bystřičky. „Tímto vznikla lokace od Hlavního nádraží na ulici Jeremenkova, přes Masarykovu třídu a Žižkovo náměstí až ke křižovatce ulic Husova a Komenského v celkové vzdálenosti více než jednoho kilometru, která je pokryta kamerovým systémem,“ uvedl mluvčí olomoucké městské policie. Podotkl přitom, že lokalita je stěžejní pro monitoring bezpečnostních opatření, zejména při rizikových sportovních utkáních. „Přes uvedené ulice jsou fanoušci doprovázeni na stadiony týmů nejvyšší fotbalové a hokejové ligy,“ upřesnil Čunderle.

Další kamerové body pak vznikly na takzvané Hodolanské křižovatce a křižovatce na ulici Pražská, které jsou páteřními rozcestníky při vjezdech a výjezdech z města. Dosavadních osm kamerových bodů v celém systému bylo také doplněno o pohledové kamery, dodal mluvčí.

Loni olomoucká městská policie systém rozšířila o kamery střežící lokalitu na třídě Svobody u Terezské brány a Filozofické fakulty Univerzity Palackého a křížení ulic Zámečnická a 8. května, jednu kameru umístila také na Gorazdovo náměstí. Při výběru nových lokalit vycházelo tehdy město ze statistických údajů o místech trestné činnosti a přestupků, rozšíření kamerového systému iniciovala také policie.

Kamerový systém se začal v Olomouci budovat v roce 1997. V roce 2015 se na základě dlouhodobého projektu podařilo propojit systém s operačním střediskem olomoucké policie. Pod dohledem tak mají policisté stejně jako strážníci nejrizikovější místa v Olomouci. Záběry z kamer využívají strážníci především při monitorování bezpečnostní situace ve městě, jako jsou rizikové sportovní zápasy či demonstrace. Podle statistik kamery nejčastěji odhalují také nepovolené parkování, výtržnosti či nepovolené žebrání a sprejerství. Strážníci díky nim mohou také rychleji reagovat při potřebě přivolání zdravotnické pomoci.

Reklama

Doporučované