Hlavní obsah

Přerov zahájil přípravy stavby rozhledny na Čekyňském kopci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na turisticky oblíbeném místě by měla v budoucnu vyrůst rozhledna v maximální výšce 25 metrů, město již dříve odhadlo náklady na pět až osm milionů korun.

Článek

„Rozhledna byla i jedním z finalistů návrhů v takzvaném participativním rozpočtu, kvůli otázce nákladů se však dosud neuskutečnila,“ sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. Letos do tohoto rozpočtu obyvatelé města přispěli 55 návrhy, což je o 10 více než loni.

Podobu, výšku i náklady na stavbu rozhledny bude řešit pracovní skupina napříč politickými stranami, kterou dnes schválili radní. Podle primátora Petra Vrány (ANO) je třeba především najít kompromis mezi rozhlednou, která vzešla z loňského participativního rozpočtu, a rozhlednou, kterou navrhovali radní.

„V blízkosti se nachází turisticky atraktivní lokalita, která je hojně navštěvovaná. Je tu několik turistických tras a několik tras takzvaného Pěškobusu. K okolním zajímavostem patří například Knejzlíkovy sady, vinice, libosad, socha Mamutíka Toma, skupina malých jeskyní nebo například dochovaná pozorovatelna civilní obrany,“ uvedl radní Jakub Navařík (ODS).

V místě je také několik vyhlídek, kvůli okolní vegetaci je však výhled silně omezený. „V případě, že by zde byla umístěna rozhledna, která by umožnila rozhled nad vegetací, bylo by odtud možno pozorovat nejen celé Přerovsko, ale teoreticky oblast o poloměru přibližně 25 kilometrů – tedy například Hostýn, Svatý Kopeček, Dub na Moravě, Kroměříž, Kojetín, Prostějov,“ doplnil. Vzhledem k tomu, že se oblast nachází v ochranné zóně letiště, je předpokládaná maximální výška rozhledny zhruba 25 metrů nad zemí.

Vybudování rozhledny si přáli Přerované i v prvním ročníku participativního rozpočtu, kde na vítězné návrhy vyčlenilo město 1,5 milionu korun s maximální částkou 500 tisíc korun na jeden projekt. Kromě rozhledny ve finále prošla i zelená autobusová zastávka, mobilní kino a koše na psí exkrementy. „Kromě rozhledny jsou všechny body splněny,“ doplnila mluvčí radnice. Letošní návrhy se týkají například veřejné dopravy, parkování vozidel, oprav chodníků, mobiliáře, dětských hřišť a sportovišť, ale i oprav pomníku, pítek ve městě nebo bezbariérových úprav. Město návrhy, které splní podmínky, představí 6. září a do 6. října o nich budou moci lidé hlasovat na stránkách www.chcivprerove.eu.

Reklama

Doporučované