Hlavní obsah

Správa železnic vyhlásila veřejnou zakázku na rekonstrukci nádraží v Ostružné

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Správa železnic (SŽ) vyhlásila veřejnou zakázku na rekonstrukci výpravní budovy na nádraží v obci Ostružná na Jesenicku, která je oblíbeným cílem turistů a lyžařů.

Článek

Předpokládané celkové investiční náklady činí 18 milionů korun, stavební práce by měly začít letos v červenci a skončit mají v září příštího roku. ČTK to dnes sdělil mluvčí SŽ Dušan Gavenda. Stanice Ostružná stojí na železniční trati vedoucí z Bludova na Šumpersku do Jeseníku.

„Při rekonstrukci dojde k demolici původních veřejných WC, stavědla a přístavku. V rámci dispozičních změn budou vybudována bezbariérová WC přímo ve výpravní budově, místo nevyužívané bytové jednotky v patře vznikne sociální zázemí pro zaměstnance. Vstup do čekárny a prostor pro veřejnost bude po bezbariérové rampě,“ uvedl Gavenda.

Součástí projektu je také sanace zdiva, výměna oken a dveří a zateplení nádražní budovy. „Stavbaři navíc vybudují nové zastřešení rampy a přístavby zádveří se vstupem do dopravní kanceláře,“ podotkl Gavenda. V celém objektu také zrekonstruují rozvody vody, elektroinstalaci a vytápění.

V okolí nádražní budovy v Ostružné budou nové lavičky a koše. Pro ukládání lyží a kol přbude samostatný přístřešek. „Po celou dobu rekonstrukce bude cestujícím k dispozici pokladna, čekárna a veřejné WC, které najdou v mobilních buňkách,“ dodal Gavenda.

V předchozích letech byla postupně modernizována celá železniční trať z Bludova do Jeseníku. Rekonstrukce jejího horského úseku z Hanušovic na Šumpersku do zhruba 30 kilometrů vzdáleného Jeseníku začala v červenci 2015 a skončila o dva roky později, stála 840 milionů korun.

Opraveny budou nyní výpravní budovy v Ostružné, Jindřichově na Moravě, nástupiště v Potůčníku, zastávka Lipová-lázně, zvýší se zabezpečení některých železničních přejezdů. Loni na podzim skončila rekonstrukce nádraží v Hanušovicích, která stále bezmála 51 milionů korun. Opravená nádražní budova nyní cestujícím poskytuje větší odbavovací prostory i bezbariérový přístup.

Reklama

Doporučované