Hlavní obsah

Univerzita Palackého nabízí studium ukrajinským studentům

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucká Univerzita Palackého se rozhodla nabídnout ukrajinským uprchlíkům možnost přihlásit se na některé studijní programy v českém jazyce.

Článek

Studenti z Ukrajiny jsou u nabízených programů osvobozeni od poplatků spojených s přijímacím řízením. Studijní programy pro ně mimořádně otevře filozofická fakulta, nabízí je i přírodovědecká fakulta. Uchazeči si mohou vybrat z oborů jako geografie, matematika, environmentální geologie či aplikovaná chemie nebo studium historických věd, kulturní antropologie či muzikologie, informovali ČTK zástupci olomoucké univerzity.

Univerzity by vždy měly být prostorem, v němž se daří udržovat ideje humanity, uvedl rektor Martin Procházka. „My se v tomto duchu snažíme ukrajinským uprchlíkům pomáhat od počátku válečného konfliktu, který je vyhnal z jejich domovů. Velmi rádi je přijmeme do naší univerzitní komunity, dát jim příležitost u nás studovat je to nejmenší, co pro ně můžeme udělat,“ dodal.

Filozofická fakulta otevře mimořádné přijímací řízení pro uchazeče z Ukrajiny, kterým byla poskytnuta dočasná ochrana kvůli napadení jejich země ruskou armádou, od poloviny května. Přihlášky ke studiu mohou podávat od 15. května do 30. června. Studium vybraných zaměření a podání přihlášky je bezplatné, podrobný seznam studijních programů uvádí fakulta na svých webových stránkách. „Přijímací zkoušky jsou naplánovány na 6. září 2022. Pro uchazeče a budoucí studenty aktuálně nabízí fakulta různé typy jazykových kurzů nezbytných k posílení znalosti češtiny, intenzivní kurzy pak budou dostupné i během letních prázdnin,“ uvedla proděkanka fakulty Eva Klimentová.

Na přírodovědeckou fakultu si lze podat přihlášku ke studiu již nyní, a to v druhém kole běžného přijímacího řízení. Do 11. července se tak do něj mohou spolu s českými studenty hlásit i ukrajinští zájemci, kterým fakulta navíc promine poplatek za přihlášku. V nabídce jsou stále české bakalářské i navazující magisterské studijní programy, jejichž nabídku najdou na webu přírodovědecké fakulty. „Rádi bychom nabídli uchazečům z Ukrajiny například možnost studia programů environmentální geologie a environmentální rizika a klimatická změna. Jedná se o české studijní programy, neplatí se tedy poplatek za studium v cizím jazyce a po ukrajinských uchazečích nebude požadován ani poplatek za přijímací řízení,“ uvedla Lada Hýlová z katedry geologie.

Klasickou zpoplatněnou e-přihlášku ke studiu na Univerzitě Palackého v Olomouci si kdokoliv stále může podat na většinu studijních programů cyrilometodějské teologické fakulty do 30. dubna. Pro programy sociální práce a mezinárodní sociální a humanitární práce pak teologická fakulta otevře druhé kolo, které se uskuteční od 20. června do 31. července.

Reklama

Doporučované