Hlavní obsah

Univerzita Palackého nabízí trička s ukrajinskou vyšyvankou, podpoří studenty

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucká Univerzita Palackého nabízí pro zájemce originální trička s tradičním ukrajinským ornamentem, takzvanou vyšyvankou. Od začátku letních prázdnin jsou k dostání v UPointu v centru Olomouce.

Článek

Získat ho mohou zájemci, kteří vloží finanční dar v minimální výši 300 korun do univerzitního Fondu pomoci Ukrajině. Prostřednictvím tohoto fondu se olomoucká univerzita snaží podporovat své studenty a zaměstnance, které postihl válečný konflikt na Ukrajině.

Podnět dala univerzitě jedna ze zdejších ukrajinských studentek, Maryna Kovalová z Oděsy, která studuje na katedře komunikačních studií Cyrilometodějské teologické fakulty UP. „Nedávno se mě moje česká sousedka ptala, kde se dá koupit tričko na podporu Ukrajiny. Uvědomila jsem si, že i po několika měsících války mají Češi stále chuť pomáhat a ukázat svůj postoj. S panem rektorem Martinem Procházkou se pravidelně setkáváme a bavíme o potřebách ukrajinských studentů, při posledním setkání jsem tedy výrobu triček navrhla a on jednoznačně souhlasil,“ uvedla osmnáctiletá studentka.

Místo protiválečných hesel hledali zástupci univerzity typický ukrajinský motiv, nakonec tak vznikla trička s vyšyvankou. „Pro Ukrajince je vyšívaná košile důležitým prvkem kultury, talismanem. Díky mým přátelům na sociálních sítích se mi podařilo najít úžasnou grafičku z Oděsy, která během krátké doby dokázala vytvořit moc krásnou kresbu pro náš projekt. Těším se, až naše trička uvidím v ulicích Olomouce,“ dodává Kovalová.

Na Univerzitě Palackého působí více než 160 studentů a zaměstnanců z Ukrajiny. „Mnozí z nich se vlivem ruské agrese ocitli bez prostředků a podpory svých rodin, zároveň musí dál zvládat školu, práci a řada z nich se navíc zapojila do dobrovolnické činnosti. Prostředky, které se snažíme shromažďovat v našem Fondu pomoci Ukrajině, by měly sloužit k jejich dlouhodobé podpoře. Vlna solidarity vždy po nějaké době opadá, ale tito lidé stále potřebují naši pomoc,“ uvedl prorektor pro komunikaci a studentské záležitosti UP Vít Procházka.

Zástupci univerzity na začátku rusko-ukrajinského konfliktu uvedli, že na UP studuje zhruba 150 studentů a pracuje 20 zaměstnanců z Ukrajiny. Těm, kteří se vinou ukrajinské krize dostali do tíživé situace, nabídla univerzita již dříve mimořádné stipendium 10.000 korun, o které mohou žádat opakovaně, a zaměstnancům možnost bezúročné půjčky, nabízí jim také další formy nefinanční pomoci.

Reklama

Související témata:

Doporučované