Hlavní obsah

V Olomouci se sejdou odborníci na konopí. Diskutovat budou o jeho využití

Foto: FN USA

Ilustrační foto.

Reklama

O využití konopí v zemědělství, průmyslu nebo zdravotnictví se chystají v Pevnosti poznání Univerzity Palackého debatovat experti na konopnou problematiku.

Článek

Hlavním tématem letošního ročníku je legalizace užívání konopí pro rekreační účely, informovali ČTK zástupci univerzity. Akce se koná již potřetí, beseda s názvem O konopí, bez předsudků je přístupná i veřejnosti. Uskuteční se příští týden v pondělí.

Návštěvníci by si podle organizátorů akce měli odnést nové informace z několika oblastí - legalizace, konopí jako superpotravina i materiál budoucnosti a nové lékové formy konopí zejména pro dermatologii. „Cílem našeho snažení je vzdělávat širokou laickou i odbornou veřejnost a popularizovat konopí, protože jsme jako přírodovědci přesvědčeni o jeho přínosech pro společnost v mnoha oblastech lidského života od zdravé výživy přes udržitelné zemědělství až po klinické a technické využití prakticky každé části této rostliny,“ řekl organizátor Petr Tarkowski z olomouckého vysoškoskolského ústavu CATRIN.

Odborníci chtějí poukázat na to, že konopí je po tisíce let všestranně využívanou plodinou. „Zneužívání jediné malé skupiny substancí s psychoaktivním účinkem, kterou tato rostlina produkuje, brání už od 50. let minulého století jejímu širšímu využití,“ doplnil Tarkowski.

Jako hlavního host se zúčastní národního protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který připravuje zákon, jenž by zavedl regulovaný trh s konopím. „Konopí má obrovský potenciál a vzbuzuje také velké emoce. Naším cílem je nastolit racionální veřejnou debatu a najít argumenty pro co nejvšestrannější a nejefektivnější využití této rostliny, a podílet se tak na zásadní společenské změně, která s legalizací a čím dál větším průmyslovým využitím přichází,“ uvedl ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek.

Na debatě zaznějí také informace o charakterizaci odrůd pro individualizovanou léčbu, o testování biologické aktivity odrůd léčebného konopí a nových nanomateriálech. K diskusi přispěje také farmaceut Jaroslav Peč, který se věnuje především dermatologickým účinkům konopí pro léčebné účely.

Reklama

Doporučované