Hlavní obsah

V Přerově se po sedmi měsících otevře bazén, oprava stála 30 milionů korun

Foto: Microgen, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Přerově se po sedmi měsících znovu otevře krytý bazén, jeho rekonstrukce přišla na 30 milionů korun. Opravou prošla především bazénová vana, ve které se již objevily mikrotrhliny a prosakovala tudy voda.

Článek

Součástí zakázky byla také oprava přelivných žlábků a ploch kolem bazénu, nové jsou startovací bloky. „Bazén se měl původně otevřít na konci října, jeho oprava se nakonec prodražila a prodloužila kvůli nečekaným problémům se špatnou vzduchotechnikou. Plavci jej budou moci znovu využívat od příštího pátku,“ sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Bazén je podle zástupců radnice již napuštěný. „Napouštění padesátimetrového bazénu trvalo týden, vanu naplnilo 1434 metrů krychlových upravené vody. Provoz pro veřejnost spustíme úderem 15:00,“ uvedl primátor Petr Vrána (ANO).

Bazén, který byl v ulici Kopaniny postaven v roce 1978, prošel několika úpravami. Jeho vana se ale rekonstruovala poprvé. „Práce spočívaly v odstranění původní dlažby a obkladů, nesoudržných podkladů a degradovaných betonových konstrukcí. Na závěr byla položena nová dlažba a obklady bazénové vany,“ uvedl náměstek primátora Vladimír Lichnovský (ANO).

Během oprav části rozvodů stavebníci narazili na nevyhovující stav potrubí vzduchotechniky. „To vedlo k rozhodnutí o kompletní výměně potrubí. Dále v rámci oprav byly vyměněny veškeré napouštěcí i vypouštěcí armatury, rozvody vody a elektroinstalace. Bazénová vana byla na závěr osazena novými startovacími bloky, které splňují parametry pro oficiální plavecké závody,“ doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Opravy znamenaly omezení nejen pro rekreační plavce, ale především pro sportovní oddíly; bazén využívají závodní plavci i pólisté. Od konce jara do začátku podzimu mohli trénovat ve venkovním pětadvacetimetrovém bazénu, který byl vyhřívaný na 27 stupňů Celsia. Poté museli sportovci dojíždět do jiných měst, což mělo dopad na tréninkové dávky a zvyšovalo náklady. „Kluby jezdily do Zlína, Olomouce či Valašského Meziříčí,“ doplnil Petra Kouba, jednatel společnosti Sportoviště Přerov, která bazén provozuje.

Reklama

Doporučované