Hlavní obsah

Centrum duševního zdraví v Pardubicích je po půlroční rekonstrukci

Foto: Getty Images

Pardubice.

Reklama

Budova Centra duševního zdraví v Pardubicích je po rekonstrukci a po půl roce znovu v provozu. Má nové kanceláře i ambulanci a může se postarat o víc klientů.

Článek

Centrum v Bělehradské ulici provozuje organizace Péče o duševní zdraví. Pomáhá lidem s duševním onemocněním, jako je schizofrenie či těžké chronické deprese. Klienti tam mohou trávit volný čas. Volně přístupné je centrum v úterý odpoledne a pátek dopoledne, v ostatní časy ve všedních dnech po domluvě s personálem.

„Vzhledem k tomu, že se zařízení rozrostlo o zdravotnický personál a hlavně výrazně navýšilo počty klientů, bylo nutné kapacitně navýšit i prostory střediska,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Jsou tam nové kanceláře, konzultační místnosti i ordinace psychiatra, také denní centrum, kam mohou klienti přijít, setkávat se s ostatními a v případě potřeby se i umýt a vyprat si oblečení.

Pracovníci s klienty řeší léčbu diagnostikovaného onemocnění i osobní rozvoj, budování sebedůvěry, navazování vztahů, návrat k volnočasovým a pracovním aktivitám. Tým spolupracuje také s blízkým okolím klientů, jeho lékaři či dalšími odborníky a institucemi, uvedl vedoucí střediska Artem Vartanyan.

„Nabízíme klientovi podporu v místě, kde se cítí bezpečně, ideálně doma. Tak, aby nemusel být hned hospitalizován v nemocnici či jiném zařízení. V kontaktu s ním můžeme být i několikrát denně, kontakt nepřerušujeme ani v době jeho hospitalizace,“ uvedl sociální pracovník centra Jan Rybička.

Pardubice podporují centrum dotacemi na letošní a příští rok dostane celkem 621.200 korun. Na rekonstrukci radnice dala 1,5 milionu korun. Zřízení center duševního zdraví vychází ze Strategie reformy psychiatrické péče a jejich cílem je začlenění lidí s dlouhodobým duševním onemocněním do běžného života. Pardubické centrum vzniklo v roce 2019.

Reklama

Související témata:

Doporučované