Hlavní obsah

Pardubické letecké centrum bude cvičit piloty z dalších zemí NATO

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Desítka členských zemí NATO vybrala pardubické Centrum leteckého výcviku (CLV) za jedno ze dvou prvních míst, kde bude trénovat své vojenské piloty. První letci by v něm měli absolvoval výcvik v roce 2023.

Článek

Dalším z prvních výcvikových míst se stane mezinárodní letecká škola na základně v Decimomannu na Sardinii.

CLV spadá pod státní podnik LOM Praha. Podle jeho mluvčího Pavla Langa budou pardubické CLV společně se základnou v Itálii prvními dvěma školicími kampusy v připravované výcvikové síti NATO. „Připravovaná síť výcvikových areálů nejenže zvýší interoperabilitu a sníží náklady na přípravu, ale také signatářům programu NATO Flight Training Europe (NTFE) poskytne širší spektrum výcvikových aktivit, včetně využití simulačních technologií,“ sdělil Lang ČTK. Nyní podle něj v řádu měsíců signatáři projektu předloží své požadavky na letecký výcvik, který by měl začít v roce 2023. Výběr CLV jako jednoho ze dvou prvních míst označil za významné uznání kvalit centra.

Lang uvedl, že CLV do projektu nabídlo své znalosti v leteckém výcviku na cvičných letounech Z-142C AF a L-39C nebo vrtulnících Enstrom 480B-G a Mi-17, stejně tak jako v simulovaném taktickém výcviku.

Podle webu NATO jsou součástí projektu kromě České republiky také Belgie, Řecko, Maďarsko, Itálie, Černá Hora, Severní Makedonie, Rumunsko, Španělsko a Turecko.

Server Natoaktual.cz uvedl, že obě první centra mají poskytnout „špičkové výcvikové možnosti pro piloty proudových letounů“. Postupně má vzniknout síť center, která budou dohromady poskytovat spektrum letových simulátorů od stíhacích letounů, přes vrtulníky až po drony. Program má za cíl cvičit piloty členských států NATO tak, aby byl jejich výcvik jednotný a zvýšila se vzájemná interoperabilita. Sdílení výcvikových center by mělo vést i ke snížení nákladů.

CLV kromě strojů, které provozuje, může nabídnout simulátory letounů L-159 Alca, JAS-39 Gripen a nově i F-16, uvedl Natoaktual.cz. V CLV se cvičí zejména čeští vojáci, jeho služeb ale už nyní využívají i zahraniční piloti třeba ze Slovenska, Rakouska, USA, Nigérie, Iráku nebo Thajska. Trénovat mohou i třeba taktiku použití raket vzduch-vzduch.

Podle serveru Czechairforce.com se evropské státy zabývaly myšlenkou na založení programu NTFE delší dobu, memorandum bylo podepsáno až letos v červnu. Tím byl formálně zahájen proces vytvoření nové struktury výcviku v rámci aliance.

Reklama

Doporučované